Liczby rzeczywiste
Nelcia: Dla dowolnych, różnych od zera, liczb rzeczywistych x i y wyrażenie x−yh2 +x+yh2
Jak inaczej to zapisać ?
1 lut 19:22
Nelcia: Tak chyba lepiej
U {(x−y)3 + (x+y)3}{ (x−y)2 + (x+y)2}
1 lut 19:26
Qulka: jeśli tak jak to jest zapisane to =2x
1 lut 19:26
Qulka: to ostatecznie jak to wygląda?
1 lut 19:27
Nelcia: (x−y)3 + (x+y)3 / (x−y)2 + (x+y)2
1 lut 19:29
VII: | (x−y)3+(x+y)3 | |
| |
| (x−y)2+(x+y)2 | |
1 lut 19:30
Qulka: (x−y)=a (x+y)=b
| | a3+b3 | | (a+b)(a2−ab+b2) | | a2−ab+b2 | |
masz |
| = |
| = |
| |
| | a2+b2 | | (a+b)(a−b) | | (a−b) | |
1 lut 19:31
vp:
a2+b2≠(a+b)(a−b)
1 lut 19:33
VII: a
2+b
2=(a+b)
2−2a*b
1 lut 19:34
vp:
lub a2+b2=(a−b)2+2ab
1 lut 19:37
Qulka: no to w mianowniku jest 4y
2
1 lut 19:37
Qulka: a w liczniku jeszcze 2x
1 lut 19:38
1 lut 19:39
Nelcia: Nie ma takiej odpowiedzi, to jest zadanie na abcd
1 lut 19:41
Qulka: a jakie są
1 lut 19:43
1 lut 19:45
1 lut 19:46
VII: ja jednak proponuje zrobic tak
(x−y)3= x3−3x2y+3xy2−y3
(x+y)3=x3+3x2y+3xy2+y3 dodajemy
=========================
=2x3+6xy2=2x(x2+3y2)
(x−y)2=x2−2xy+y2
(x+y)2=x2+2xy+y2 dodajemy
========================
2x2+2y2=2(x2+y2)
1 lut 19:46
Nelcia: Oki pasuje

Dziękuuuje
1 lut 19:47
Nelcia: odpowiedzi tylko były z kreską ułamkową :\
1 lut 19:48
Qulka: lepiej było górę rozpisać a dół policzyć normalnie

tylko ja po tym pierwszym nastawiłam się
na wzory skm i nie zauważyłam plusa
1 lut 19:49