Zbieżność ciągu
yu: Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem?
Zadanie 1
Wyznacz zbieżność ciągu i oblicz granice ciągu:
a)Un=
√(4,41n2+(−1,34)n+1,85)+(−2,10)n+(−1,49)=
√(4,41n2−1,34n+1,85)−2,10n−1,49=
| √(4,41n2−1,34n+1,85)2−(2,10n+1,49)2 | |
| = |
| √(4,41n2−1,34n+1,85)+(2,10n+1,49) | |
| 4,41n2−1,34n+1,85−4,41n2−6,26n−2,22 | |
| = |
| √(4,41n2−1,34n+1,85)+2,10n+1,49 | |
| −7,60n−0,37 | |
| = |
| √(4,41n2−1,34n+1,85)+2,10n+1,49 | |
| |
| = |
| | 1,34 | | 1,85 | | 1,49 | | n(√(4,41− |
| + |
| )+2,10+ |
| | | | n | | n2 | | n | |
| |
| n | | −7,60 | | −7,60 | |
| * |
| =1 * ( |
| ) |
| n | | 2,10+2,10 | | 4,20 | |
Zbieżność ciągu: ciąg jest zbieżny
Granica ciągu: −1,81
b)Un=
√(3,61n2+(−0,28)n+(−0,67)+(−1,90)n+1,96)=
√(3,61n2−0,28n+0,67)−(1,90n−1,96)=
| √(3,61n2−0,28n−0,67)2−(1,90n−1,96)2 | |
| = |
| √(3,61n2−0,28n−0,67)+(1,90n−1,96) | |
| 3,61n2−0,28n−0,67−3,61n2+7,45n−3,84 | |
| = |
| √(3,61n2−0,28n−0,67)+1,90n−1,96 | |
| 7,17n−3,17 | |
| |
| √(3,61n2−0,28n−0,67)+1,90n−1,96 | |
| |
| = |
| | 0,28 | | 0,67 | | 1,96 | | n(√(3,61− |
| − |
| )+1,90− |
| ) | | | n | | n2 | | n | |
| |
| n | | 7,17 | | 7,17 | | 7,17 | |
| * |
| = 1 * |
| = |
| = 1,89 |
| n | | 1,90+1,90 | | 3,80 | | 3,80 | |
Zbieżność ciągu: ciąg jest zbieżny
Granica ciągu: 1,89
1 lut 19:09
yu: Sprawdzi ktoś czy dobrze zrobiłem?
1 lut 20:27
1 lut 20:29
yu: sprawdzi ktoś bo ja tego za bardzo nie ogarniam
?
1 lut 21:47
yu: sprawdziłby ktoś te zapisy?
1 lut 21:59
1 lut 22:16
1 lut 22:17
yu: dziękuję
1 lut 22:20
yu: a mógłby mi ktoś wytłumaczyć taki przykład
Wyznacz zbieżność ciągu i oblicz granicę ciąguu:
Un=n√3,1n+9,4n+14,0n+5,2n
mi wychodzi, że:
Zbieżność ciągu: ciąg jest zbieżny
Granica ciągu: 14,0
a na wolframie granica ciągu 1
1 lut 22:26
1 lut 22:28
yu: dziękuje, wpisałem z kropką, a nie przecinkiem i jest teraz dobrze
1 lut 22:31
yu: a w takim przykładzie:
| | 7n*11(n+2)−7n | | 7n*11n*112−7n | |
Un= |
| = |
| |
| | 7(n+1)*11n−11n | | 7n*7*11n−11n | |
jak byście dalej to rozwiązali?
1 lut 22:55
Qulka: 77n przed nawias góra i dól i skrócić
1 lut 23:00
Qulka: i wychodzi 121/7
1 lut 23:04
yu: czyli z tej postaci:
przy 7
n i 11
n dąży do plus nieskończoności, tak
1 lut 23:28
yu: Mógłby mi ktoś rozpisać taki przykład jak go zrobić
Wyznacz zbieżność ciągu i oblicz sumę szeregu:
Badany szereg:
∞
S=∑ Un
n=1
Un=(−2,4)*1,54n
1 lut 23:44
1 lut 23:48
yu: wie ktoś jak to zrobić?
1 lut 23:59
yu: ?
2 lut 00:09
2 lut 00:16
2 lut 00:17
yu: mogę prosić o rozpisanie tego przykładu bo nic z tego nie rozumiem?
2 lut 00:19
yu: pomożesz?
2 lut 00:22
Qulka: lim=1.54>1 rozbieżny
2 lut 00:36
yu: a możesz to jakoś mi rozpisać?
krok po kroku
bo chciałbym to sobie przećwiczyć
2 lut 00:44
Qulka:
| | an+1 | | (−2,4)•1,54n+1 | | 1,54•1,54n | |
lim |
| = lim |
| =lim |
| =1,54 |
| | an | | (−2,4)•1,54n | | 1,54n | |
2 lut 00:57
yu: dziękuję
2 lut 01:00
yu: a do tego samego zadania taki przykład:
Un=(−7,8)*(−0,31)n
lim=−0,31
ciąg zbieżny
zgadza się?
2 lut 01:18
Qulka: tak
2 lut 01:42