Wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)=x^{3}+y^{3}-3xy+15
Lukasz: Wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)=x
3+y
3−3xy+15
Hej, mam takie zadanko, i chciałem się upewnić czy dobrze je rozwiązałem. Wrzucałem w sumie
funkcję do geogebry, ale tam ta funkcja wygląda bardzo dziwnie.
https://ibb.co/n8zMrkB
Tu jest zdjęcie mojego rozwiązania. Finalna odpowiedź to minimum w punkcie P(
3√9,
3√3)
f(P)=18
1 lut 17:58
przemysław g: te ekstremum za marginesem, to wymaż gumką i przenieś
1 lut 18:12
jc:
3x2−3y=0
3y2−3x=0
x2=y
y2=x
x=y=0 lub x=y=1
1 lut 18:14
Lukasz: jc, ale te moje pierwiastki też pasują, chyba? tylko o 1 zapomniałem.
1 lut 18:22
jc: Gdzie pasują?
1 lut 18:47
Lukasz: w sensie no te pierwiastki też zerują pochodne fx fy
1 lut 18:47
jc: Podstaw i sprawdź.
1 lut 19:14