progowa wartość współczynnika, t-student, korelacja
krzychu1: Nie rozumiem tego, a to istotne ale wiem że proste.
Wykorzystując metodę współczynników korelacji z progową wartością współczynnika
wyznaczoną z rozkładu t−Studenta,
zadecyduj, które zmienne należy wybrać do liniowego modelu ekonometrycznego
wielkości wynagrodzeń w Polsce jako zmienne objaśniające.
Nie rozumiem, ponoć mam użyć 0,05 ale w takim razie wszystkie poza Quasi stałymi
wchodzą do modelu, bo żadna nie ma r mniejszego od 0,05.
W kroku eliminacji zmiennych gdy mam juz najwieksza wybraną, też usuwam wszystkie bo żadna
nie ma poniżej 0,05.
Czy to jest w ogóle dobrze?
1 lut 16:57
krzychu1: a z drugiej strony jakby zrobić
tn−2 no to t9−2=t7,0.05 = 2,365
to żadna zmienna by nie weszła do modelu.
1 lut 17:00
krzychu1: czy może chodzi o to, że ta wartość 2,365 względem tego polecenia to jest wsp korelacji?
i na podstawie wsp korelacji (jesli to zdanie o tym mowi xddd) obliczyc stat test, wyszla
T= 1,361
tn−2=2,365
T<tn−2
Ale wsp korelacji już ma każda ze zmiennych.. i chyba nie miałoby to w takim zadaniu sensu..?
1 lut 17:06