matematykaszkolna.pl
progowa wartość współczynnika, t-student, korelacja krzychu1: Nie rozumiem tego, a to istotne ale wiem że proste. Wykorzystując metodę współczynników korelacji z progową wartością współczynnika wyznaczoną z rozkładu t−Studenta, zadecyduj, które zmienne należy wybrać do liniowego modelu ekonometrycznego wielkości wynagrodzeń w Polsce jako zmienne objaśniające. Nie rozumiem, ponoć mam użyć 0,05 ale w takim razie wszystkie poza Quasi stałymi wchodzą do modelu, bo żadna nie ma r mniejszego od 0,05. W kroku eliminacji zmiennych gdy mam juz najwieksza wybraną, też usuwam wszystkie bo żadna nie ma poniżej 0,05. Czy to jest w ogóle dobrze?
1 lut 16:57
krzychu1: a z drugiej strony jakby zrobić tn−2 no to t9−2=t7,0.05 = 2,365 to żadna zmienna by nie weszła do modelu.
1 lut 17:00
krzychu1: czy może chodzi o to, że ta wartość 2,365 względem tego polecenia to jest wsp korelacji? i na podstawie wsp korelacji (jesli to zdanie o tym mowi xddd) obliczyc stat test, wyszla T= 1,361 tn−2=2,365 T<tn−2 Ale wsp korelacji już ma każda ze zmiennych.. i chyba nie miałoby to w takim zadaniu sensu..?
1 lut 17:06