Macierze
czarniecki: Znajdź równanie charakterystyczne, a potem oblicz A(−1)
1 1 1
A= 0 1 1
0 1 2
Równanie charakterystyczne mi wyszło A2−3A+I=0, a A(−1)(od lewej do prawej: 2 −1 −1 0 2 −1 0
−1 1)
, ale widzę, że to zły wynik. Mógłby ktoś przedstawić obliczenia do tego?
1 lut 16:44
czarniecki: A do minus pierwszej
1 lut 16:56
jc:
A3−4A2+4A−1=0
A(A2−4A+4)=1
A−1=A2−4A+4
1 lut 17:09
czarniecki: Możesz pokazać obliczenia do tego równania?
1 lut 17:21
1 lut 17:26
jc:
|1−x 1 1 |
|0 1−x 1 |
|0 1 2−x|
=
(1−x)*
| 1−x 1 |
| 1 2−x|
=(1−x)(x2−3x+1)
1 lut 18:17