Zbieżność ciągu
yu: Mógłby mi ktoś to sprawdzić?
Zadanie 1
Wyznacz zbieżność ciągu i oblicz granicę ciągu:
| | 2,1n1+(−2,9)n7+1,5n5+(−1)n4 | |
a)Un= |
| = |
| | 7,8n5+(−8,4)n2+(−5,6)n5+(−6,8)n8 | |
| | 2,1n−2,9n7+1,5n5−n4 | |
|
| = |
| | 7,8n5−8,4n2−5,6n5−6,8n8 | |
| | | | 2,1 | | 1,5 | | 1 | | n7( |
| −2,9+ |
| − |
| ) | | | n6 | | n5 | | n3 | |
| |
|
| = |
| | | | 7,8 | | 8,4 | | 5,6 | | n8( |
| − |
| − |
| −6,80) | | | n3 | | n6 | | n3 | |
| |
Zbieżność ciągu: ciąg jest rozbieżny do plus nieskończoności
Granica ciągu: brak
| | (−8,4)n1+(−7,2)n7+(−6,2)n4+(−8,1)n3 | |
b)Un= |
| = |
| | (−8,3)n2+5,2n7+2,5n1+8,7n2 | |
| | −8,4n−7,2n7−6,2n4−8,1n3 | |
|
| = |
| | −8,3n2+5,2n7+2,5n+8,7n2 | |
| | −8,4 | | 6,2 | | 8,1 | | −8,3 | |
U{n7( |
| −7,2− |
| − |
| )}{n7( |
| +5,2+U{2,5} |
| | n6 | | n3 | | n4 | | n5 | |
| | 8,7 | | −7,2 | | −7,2 | |
{n6}+ |
| )}= 1* |
| = |
| =−1,39 |
| | n5 | | 5,2 | | 5,2 | |
Zbieżność ciągu: ciąg jest zbieżny
Granica ciągu: −1,39
| | (−4,2)n5+(−2,7)n5+(−6,2)n3+(−6,6)n9 | |
c))Un= |
| = |
| | (−8,5)n5+4,1n1+4,7n8+7,3n0 | |
| | −4,2n5−2,7n5−6,2n3−6,6n9 | |
|
| = |
| | −8,5n5+4,1n+4,7n8+1 | |
| | −4,2 | | 2,7 | | 6,2 | | n9( |
| − |
| − |
| −6,6) | | | n4 | | n4 | | n6 | |
| |
| = |
| | −8,5 | | 4,1 | | 1 | | n8( |
| + |
| +4,7+ |
| ) | | | n3 | | n7 | | n8 | |
| |
Zbieżność ciągu: ciąg jest rozbieżny do minus nieskończoności
Granica ciągu: brak
Mógłby mi ktoś to sprawdzić?
1 lut 16:06
pytanie: Ty to sobie od kogoś ślepo przepisywałeś, czy jak? Dajmy na to podpunkt (a) i Twoje wnioski:
ciąg rozbieżny do +
∞, granicy brak, ale z drugiej strony wyszło (prawidłowo), że ciąg jest
zbieżny do 0.
| | n | |
W (c) też ciekawie, n → ∞, pod koniec masz |
| * coś = 0. |
| | 1 | |
1 lut 16:13
yu: nie sam robiłem
1 lut 16:15
pytanie: No dobra, to skąd masz takie dziwne wnioski? Dlaczego w (a) mówisz, że ciąg jest rozbieżny,
skoro ma granicę?
1 lut 16:17
yu: | | 1 | | n | |
ponieważ myślałem, że |
| (podpunkt a) dąży do 0 i |
| (podpunkt b) też dąży do zera |
| | n | | 1 | |
1 lut 17:14
yu: to mógłbyś mi to wytłumaczyć?
1 lut 17:14
yu: pomoże ktoś?
1 lut 17:23
yu: pls

?
1 lut 17:48
yu: Pomożecie?
1 lut 18:14
pytanie: | | 1 | | n | |
No kolego, skoro |
| dąży do zera, to jakim cudem |
| dąży również do 0?  |
| | n | | 1 | |
| | 1 | | 1010000 | |
Weźmy n = 1010000, wtedy |
| ≈ 0, ale |
| = 1010000. Rozumiesz |
| | 1010000 | | 1 | |
ideę?
| | 1 | | n | |
W (a) masz słusznie, że |
| *coś → 0 przy n → ∞, ale w (b) mamy |
| *coś → ±∞, tutaj już |
| | n | | 1 | |
zależy od znaku "coś"
Ponadto w (a) masz ostro schrzanione te opisy, to jest:
Zbieżność ciągu: ciąg jest rozbieżny do plus nieskończoności
Granica ciągu: brak
No przecież skoro a
n → 0, to granicą jest 0. Tak samo ciąg jest zbieżny, bo ma granicę równą
0.
1 lut 18:15
yu: czyli obliczenia są dobrze, tylko opisy złe i w podpunkcie c końcówka źle, tak?
1 lut 18:21
pytanie: (a) − źle opis
(b) − dobrze
(c) − zły wynik, opis o dziwo dobry
1 lut 18:40
yu: kurcze bo robiłem to na przykładzie, ale coś mi nie wychodzi
1 lut 18:43
pytanie: To pokaż cały przykład i jakoś się z tym uporasz.
Powiedz mi, do czego zbiega ciąg an = n?
1 lut 18:48
yu: a)Zbieżność ciagu: ciąg jest zbieżny
Granica ciągu: 0
b)Zbieżność ciągu: ciąg jest zbieżny
Granica ciągu: −1,39
c)Zbieżność ciągu: ciąg jest rozbieżny do minus nieskończoności
Granica ciągu:brak
teraz dobrze?
1 lut 18:51
yu: ok, bo powinienem zrobić do równej np. n7 a pozostałą część dać w nawias i bym miał wtedy
łatwiej, dobrze myślę?
1 lut 18:57
pytanie: Najłatwiej to jest wyciągnąć maksymalną potęgę z licznika oraz osobno maksymalną potęgę z
mianownika.
I tak, tak jest dobrze.
1 lut 19:04
yu: dobra dziękuję, trochę mi rozjaśniłeś
1 lut 19:05