wielomiany
foride: 3x4 + x3 + 4x2 − 2x −1 / x2 −1
Jak poprawnie wykonac dzielenie tego wielomianu (bedzie reszta),
próbuje metoda pisemna ale nie wychodzi przez to ze dziele przez x2
1 lut 15:48
Qulka: podziel przez (x−1) a następnie przez (x+1)
1 lut 15:49
foride: miałem taki pomysł ale wychodza reszty i co z nimi potem zrobic ? dodac ? chyba nie ma sensu bo
musze przedstawic w formie
p(x) * w(x) + r
1 lut 15:50
Qulka:
3x2 −x +7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x4 + x3 + 4x2 − 2x −1 / x2 −1
−(3x4 − 3x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + 7x2 − 2x
−(x3 + x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
7x2 −3x − 1
−(7x2 − 7)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x +6 reszta
1 lut 15:54
ICSP: Może Horner?

Chociaż ja jestem zawsze za kombinowaniem.
3x
4 + x
3 + 4x
2 − 2x − 1 =
= 3x
4 − 3x
2 + x
3 − x + 7x
2 − 7 − x + 6 =
= 3x
2(x
2 − 1) + x(x
2 − 1) + 7(x
2 − 1) − x + 6 =
= (x
2 − 1)(3x
2 + x + 7) − x + 6
i podzielone.
1 lut 15:55
foride: ooo, dziękuje, nie wiedziałem że można robic takie sztuczki tylko trzeba sztywno po kolei
1 lut 15:56
Qulka: no tak.. mam tam dwa błędy w znakach

... czyli mogłam bardziej zaufać Hornerowi

ale i
tak w reszcie mi się nie zgadza
1 lut 16:02
Mila:
(3x4 + x3 + 4x2 − 2x −1 ): ( x2 −1)=3x2+x+7
−(3x4−3x2)
==========
x3+7x2−2x
−(x3−x)
========
7x2−x −1
−(7x2−7)
=======
−x+6
1 lut 17:31