Wyznacz wszystkie parametry a
Pola: Wyznacz wszystkie parametry a,
dla których wykresy funkcji f i g określonych wzorami f(x) = x−2 oraz g(x) = 5 – ax
przecinają się w jednym punkcie o obu współrzędnych dodatnich.
1 lut 11:39
ICSP: f(x) = x − 2
g(x) = −ax + 5
Szukamy miejsca gdzie funkcje się przecinają
x − 2 = −ax + 5
x(a+1) = 7
Jeśli a = −1 to otrzymujemy sprzeczność.
Dla a ≠ −1
| | 7 | | 5 − 2a | |
y = |
| − 2 = |
| |
| | a + 1 | | a+1 | |
i wystarczy sprawdzić kiedy x i y będą dodatnie (jednocześnie)
1 lut 11:49
Szkolniak:
x−2=5−ax
x+ax=7
| | 7 | | 5−2a | |
(x>0 ∧ y>0) ⇔ ( |
| >0 ∧ |
| >0) |
| | a+1 | | a+1 | |
1 lut 11:52