ekonometria, wzór, test reset, statystyka,
test reset: Test Reset Ramseya − krótkie pytanie (:
Cześć,
mam dwa pytania.
Jak jest wzór:
F =
R2 p − R2)/21 − R2p) /(n−k)
cos ten wzor mi nie wyszedl ale mysle ze tu ludzie go znaja

to R2− wsp determinacji modelu a R2p to regresji pomocniczej,
ale w oknie w gretla nie ma tego przy testowaniu tego testu, czy to jest po prostu wartość wsp
determinacji
2 różnych modeli (ze zmienną wspólniliniowa i bez) bo test reset to specyfikacji modelu..?
Ho − odrzucamy gdy wartosc stat testowej jest WIEKSZA od wart KRYTYCZNEJ odczytanej z tablic
f−snedecora o zadanym pzm istotnosci.
gretl generuje F=0,171887
p=P(f(2,24)>0,171887=0,843 czyli wartość P jest większa wiec nie mamy podstaw aby
odrzucić Ho które mówi o poprawności specyfikacji.. ? tak tylko sie dopytuje aby sobie
poukladac.
Natomiast to ze R
2 jest dla mnie zagadką, no bo przy tescie walda na wyrzucanie tych
wspoliniowych jest doslownie to samo (te R) a świadczą wlaśnie o 2 modelach, a w
testscie reset juz nie mialem tego pokazanego wiec sie dopytuje

bo w tym oknie na test Reset
tego nie ma w sensie wsp determinacji