matematykaszkolna.pl
ekonometria, wzór, test reset, statystyka, test reset: Test Reset Ramseya − krótkie pytanie (: Cześć, mam dwa pytania. Jak jest wzór: F = R2 p − R2)/21 − R2p) /(n−k) cos ten wzor mi nie wyszedl ale mysle ze tu ludzie go znaja emotka to R2− wsp determinacji modelu a R2p to regresji pomocniczej, ale w oknie w gretla nie ma tego przy testowaniu tego testu, czy to jest po prostu wartość wsp determinacji 2 różnych modeli (ze zmienną wspólniliniowa i bez) bo test reset to specyfikacji modelu..? Ho − odrzucamy gdy wartosc stat testowej jest WIEKSZA od wart KRYTYCZNEJ odczytanej z tablic f−snedecora o zadanym pzm istotnosci. gretl generuje F=0,171887 p=P(f(2,24)>0,171887=0,843 czyli wartość P jest większa wiec nie mamy podstaw aby odrzucić Ho które mówi o poprawności specyfikacji.. ? tak tylko sie dopytuje aby sobie poukladac. Natomiast to ze R2 jest dla mnie zagadką, no bo przy tescie walda na wyrzucanie tych wspoliniowych jest doslownie to samo (te R) a świadczą wlaśnie o 2 modelach, a w testscie reset juz nie mialem tego pokazanego wiec sie dopytuje emotka bo w tym oknie na test Reset tego nie ma w sensie wsp determinacji emotka
1 lut 11:33