Liczby spełniające równanie kwadratowe
ciekawy: Liczba a jest odwrotnością liczby b i obie liczby spełniają równanie x2 + (3m−2)x + 2m − 3=0,
gdzie x jest niewiadomą. Znajdź te liczby.
1 lut 11:11
Szkolniak:
Ze wzoru Viete'a:
ab=1
ab=2m−3, stąd m=2
Równanie przyjmuje postać:
x
2+4x+1=0
x
2+4x+4−4+1=0
(x+2)
2=3
|x+2|=
√3
x=
√3−2 v x=−
√3−2
Szukanymi liczbami są:
√3−2 oraz −
√3−2.
1 lut 11:21
ICSP: skoro a i b spełniają równanie x2 + (3m−2)x + 2m − 3 oraz a jest odwrotnością b to iloczyn a i
b jest równy 1.
Ze wzorów Viete'a mamy:
2m − 3 = 1 ⇒ m = 2
Dlatego liczby a i b są pierwiastkami równania:
x2 + 4x + 1 = 0
x1 = −2 − √3 , x2 = −2 + √3
1 lut 11:24
ciekawy: Dlaczego za ab przyjęto 2m − 3, a nie 3m −2?
1 lut 11:31
ICSP: Wzory Viete'a
1 lut 11:32
ICSP: Możesz też wymnożyć postac iloczynową:
i porównać współczynniki.
1 lut 11:33
ciekawy: No tak, ale −b/a wyniesie 2m − 3
1 lut 11:39
ciekawy: Chyba, że znowu coś poplątałem
1 lut 11:39
ciekawy: −b/a wyniesie 3m−2 *
1 lut 11:40
1 lut 11:40
1 lut 11:42
ciekawy: Oki, już rozumiem
1 lut 11:47
ciekawy: Dziękuję bardzo za pomoc i wyjaśnienia
1 lut 11:47