matematykaszkolna.pl
Ilosc relacji na zbiorze n elementowym Monika: Hej, mam takie zadanie: Ile jest relacji spójnych na zbiorze n elementowym? Relacja spójna: Dla dowolnego x,y ze zbioru na którym okreslona jest relacja, x jest w relacji z y, lub y jest w relacji z x, lub x = y. Ja zrobiłam to zadanie w taki sposób, że zauważyłem, kiedy relacja na pewno nie będzie spójna. Będzie to wtedy, gdy na elementy na przekątnej (1,1) (2,2) itd. nie będą ze sobą w relacji, oraz gdy dowolna inna para (x,y) oraz (y,x) nie będzie ze sobą w relacji. Wyszło mi cos takiego: n2 − n − (n(n−1)/2 −1) = (n2−n−2)/2 To pierwsze n, to elementy z przekątnej, a druga częsc, to elementy nad przekątną − jeżeli będzie chociaż jedna taka para elementów, że (x,y) oraz (y,x) nie są ze sobą w relacji, to cała relacja nie będzie spójna. Zatem od wszystkich możliwych musiałam odjąć jeden, bo bez tego mogłaby być sytuacja, że wszystkie elementy nad przekątną są ze sobą w relacji i wtedy już nie ma znaczenia, co jest pod. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam ani czy to rozumowanie jest poprawne, chętnie posłucham innych pomysłów na to zadanie. Pozdrawiam emotka
1 lut 09:31
ite: Żeby relacja była spójna, relacja nie musi być zwrotna. Te pary, które nazywasz leżącymi na przekątnej, to są właśnie te spełniające warunek x=y podany w definicji. To, ile z tych par należy do relacji nie ma żadnego wpływu na spójność.
1 lut 14:38
Adamm:

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

najpierw wybieramy 2 różne elementy x, y na
sposobów, potem wstawiamy

albo xRy i ¬yRx albo yRx i ¬xRy albo xRy i yRx, w sumie 3 różne opcje Potem dla każdego x albo xRx albo ¬xRx

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

Zatem razem mamy 3*
+2*n

2 lut 16:51
ite: sumujemy?
2 lut 16:58