Pierwiastki wielomianu
XXX: Cztery różne pierwiastki wielomianu x4−10x2+a można ustawić w ciąg arytmetyczny.
Suma kwadratów tych pierwiastków jest równa :
a) 50
b) 10
c) 100
d) 20
e) 81
1 lut 08:09
kerajs: odpowiedź d)
PS
a=9
1 lut 08:24
xyz: (x−a1)(x−a1−r)(x−a1−2r)(x−a1−3r) =... (x − a1) (a1 (−11 r2 + 12 r x − 3 x2) + a12 (3
x − 6 r) − a13 − 6 r3 + 11 r2 x − 6 r x2 + x3)
...
7 kwi 11:38
xyz: czy istnieje szybszy sposób
7 kwi 11:41
a7:
zauważamy że W(1)=W(−1)=−9+a gdyby a=9 to moze pierwiatkami byłyby −3 −1 1 3 spr
W(3)=W(−3)=81−90+9=0 ok
czyli suma kwadratów pierwiastków to (−1)2+12+(−3)2+32=1+1+9+9=20
d)
7 kwi 11:48
ABC:
Tak, istnieje , jeszcze Krysicki w swoich zbiorach dla kandydatów na wyższe uczelnie podał go.
7 kwi 11:48
wredulus_pospolitus:
chyba tak
| | a2+a3 | |
oznaczmy sobie (względem tego co Ty masz): r = 2k ; b = |
| |
| | 2 | |
(x − (b−3k))(x − (b−k))(x − (b+k))(x − (b+3k)) = [(x−b)
2 − 9k
2][(x−b)
2 − k
2]
−−> 9k
4 = a
−−> 4b
2 −10k
2 = −10
−−> −4b
2 = 0 −−−> b = 0 −−−> k = ±1 −−−> a = 9
więc mamy: −3 ; −1 ; 1 ; 3
7 kwi 11:56
wredulus_pospolitus:
a jeszcze przyśpieszyć można (ułatwić obliczenia) gdy:
zauważamy, że funkcja jest parzysta, więc miejsca zerowe także będą symetryczne względem osi
OY.
związku z tym b = 0
i mamy: (x2 − (3k)2)(x2 − k2)
7 kwi 12:02
ABC:
Legendarne zadanie z egzaminu wstępnego na UW z lat siedemdziesiątych w oryginale brzmiało:
Wykazać że jeżeli cztery pierwiastki równania x4+px2+q=0 tworzą ciąg arytmetyczny to
9p2=100q
Prawdziwe jest również twierdzenie odwrotne.
7 kwi 12:02
kerajs:
(x−3k)(x−k)(x+k)(x+3k)=(x2−9k2)(x2−k2)=x4−10k2x2+9k4
(−3k)3+(−k)2+k2+(3k)2=20k2=20*1
7 kwi 23:20
kerajs:
Przegapiłem post wredulusa z 7 kwi 2023 12:02. Sorry.
7 kwi 23:51