Wykres i punkty
VII: Wspolrzedne punktow A=(x
1,y
1) i B=(x
2,y
2) lezacych na krzywej xy−1=0 spelniaja warunki
1)x
1*x
2<0
| | an | |
2) x1= − lim n→∞(1+ |
| ) |
| | n | |
gdzie a
n jest pewnym ciagiem arytmetycznym ograniczonym .
Udowodnic ze jesli tangens kąta jaki tworzy prosta przechodzaca przez punkty A i B ze
styczna do krzywej porowadzona wpunkcie B jest rowny 1 to x
2 jest liczba niewymierna .
31 sty 23:45
VII:

| | an | | 1 | |
x1=− lim n→∞ (1+ |
| ) gdyby bylo (1+ |
| ) to granica bylaby liczba (−e) |
| | n | | n | |
1 lut 10:45
ICSP: skoro a
n jest arytmetyczny i ograniczony to jest stały.
| | an | |
zatem lim (1 + |
| ) = 1 |
| | n | |
P.S.
| | 1 | |
lim (1 − |
| ) = 1 a nie e |
| | n | |
1 lut 10:52
VII: Witam .

Oczywiscie ze masz racje
Bede sie uczyl analizy poprzez takie zadanka .
Wiec punkt A ma wspolrzedne A=(−1,−1)
| | y2+1 | |
czyli prosta przechodzaca przez punky A i B ma wspolczynnik kierunkowy tgα= |
| |
| | x2+1 | |
Mozez poprowadzic dalej ? Dziekuje
1 lut 11:03
ICSP: y2 możesz wyrazić poprzez x2
Teraz musisz wyznaczyć współczynnik kierunkowy stycznej do krzywej w punkcie B.
Liczysz pochodną a następnie jej wartość dla x = x2
1 lut 11:17
VII: Nie wiem jak mam wyrazic y
2 przez x
2
1 lut 11:27
ICSP: B leży na krzywej xy − 1 = 0
inaczej
to punkty A i B należą do wykresu funkcji f.
To daje Ci pewien związek między x
2 i y
2
1 lut 11:30
VII: Dobrze . Musze to przemyslec .
1 lut 11:33
VII: a stycznej =f'(x
0)
naprawde nie wiem co mam wstawic za x
2
Prosze wiec aby pomoc rozwiazac to zadanie
1 lut 19:27
VII:
1 lut 20:37
ICSP: Teraz potrzebujesz wzoru na tangens kąta między prostymi.
Podstawiasz współczynniki kierunkowe prostych i masz pokazać, że utworzone równanie nie będzie
spełnione przez żadną liczbę całkowitą.
1 lut 20:58
VII: Mam problemy z komputerem dlatego sie wczoraj nie odzywalem
| | 1 | |
Wydaje mi sie ze y2= |
| |
| | x2 | |
| | | | | | 1+x2 | | 1 | |
wiec bede mial m1= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2 | | x2+1 | |
Pytanie
czy dobrze mam obliczone m
1? Dziękuje
2 lut 19:16
ICSP: | | 1 + x2 | | 1 | | 1 | |
m1 = |
| * |
| = |
| |
| | x2 | | x2 + 1 | | x2 | |
2 lut 19:18
VII: 
To chyba przez te problemy ogolnie
2 lut 19:21
VII: ICSP
Wczoraj znowu byl problem z komputerem . Mysle ze znalazlem przyczyne ,
Dokonczylem juz to zadanie . dziekuje za pomoc
3 lut 19:27