Znaleźć równanie ogólne płaszczyzny π zawierającej punkt P(3,0,0) i prostą
Lukasz: Znaleźć równanie ogólne płaszczyzny π zawierającej punkt P(3,0,0) i prostą
Hej, mam gdzieś błąd w zadanku, i nie wiem czy mam błąd w obliczeniach czy złą logikę
w odpowiedzi płaszczyzna ma równanie −8x+4y+18z+24=0 a mi wychodzi −4x−16y+18z+12=0
punkt leżący na prostej to P2(0,3,−2) , wektor prostej to v=[5,1,2]
sprawdzam wektor P1P2 (żeby mieć 2 wektory będące || to płaszczyzny) i ten wektor to [−3,3,−2]
teraz wyliczam wektor normalny plaszczyzny czyli VxP1P2 = [−4,−16,18]
no i dalej podstawiam punkt P1(3,0,0) i wychodzi mi −4x−16y+18z+12=0

Ktoś zerknie? nie daje mi to spokoju ... Pozdrawiam
Lukasz: dobra, pominąłem minusa przy obliczaniu iloczynu wektorowego

Dzięki po raz drugi już dziś.
Dobranoc