Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(0,3,0) oraz równoległej
Lukasz: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(0,3,0) oraz równoległej do wektorów
⃗a=[1,2 ,−1] i ⃗b=[0,0 ,1]. Następnie obliczyć odległość punktów przebicia tej płaszczyzny i
płaszczyzny
XOY prostą
| | ⎧ | x=1+t | |
| l: | ⎨ | y=−t |
|
| | ⎩ | z=−1+t , t∈R | |
Hej, nie mam niestety odpowiedzi do zadanek, a chciałem sprawdzić czy dobrze liczę.
Jakby ktoś mógł spojrzeć byłbym wdzięczny.
Równanie tej płaszczyzny mi wyszło 2x−y+3=0
punkt przebicia osi XOY prostą to P1(2,−1,0)
| | −2 | | 5 | | −8 | |
punkt przebicia płaszczyzny prostą to P2( |
| , |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Pozdrawiam