Podzielność
Szkolniak: Czy liczba 56160654311543165165402830 jest podzielna przez 2100?
Jak to sprawdzić?
31 sty 20:33
ICSP: Nie jest, ponieważ liczba 28 nie jest podzielna przez 8
31 sty 20:52
Szkolniak: O ile dobrze zrozumiałem, to w takim razie nie powinniśmy sprawdzać podzielności przez 16 a nie
przez 8?
31 sty 20:57
Mila:
Cecha podzielności przez 16.
Liczba jest podzielna przez 16, jeśli liczba tworzona przez jej cztery ostatnie cyfry
jest podzielna przez 16.
31 sty 20:59
ICSP: Powinniśmy, ale skoro nie jest podzielne przez 8 to nie będzie podzielne przez 16.
Po co iść w jakieś duże wykładniki.
Cechy podzielności przez 16 nie pamiętam (w przeciwieństwie do cechy podzielności przez 8)
31 sty 21:00
Szkolniak: Po Twoim wpisie o 20:52 ICSP wywnioskowałem, że chodzi o to że 8=23, gdzie
(23)30=290, a ma być minimum 100, zatem 'dokładamy' jeszcze jedną 30−stkę, stąd pytam
czy nie powinna być 24.
O to w tym chodzi?
31 sty 21:10
ICSP: Skoro liczba nie jest podzielna przez 8 to nie będzie podzielna przez 16.
Nie idź niepotrzebnie w wysokie potęgi.
31 sty 21:39
Szkolniak: W takim razie jeśli mamy przykład ...3240, to 32 jest podzielne przez 8, a 3*40=120>100,
zatem dana liczba jest podzielna przez 2100. Dobrze?
31 sty 21:48
ICSP: Nie zawsze liczba w takiej postaci jest podzielna przez 8.
Ponieważ 1000 = 8 * 125 to o podzielności przez 8 decydują 3 ostatnie cyfry danej liczby.
Jak przed 3 stoi 0 to tak. Liczba ...03240 będzie podzielna przez (23)40 = 2210
czyli będzie również podzielna przez 2100.
31 sty 21:51
Szkolniak: W takim razie może szybciej gdybym sprawdził podzielność liczby przez 4?
Potem liczę i sprawdzam, czy 2*potęga jest większe lub równe 100?
31 sty 22:02
ICSP: 4 = 22
(22)40 = 280
80 < 100
czyli liczba jest podzielna przez 280 ale o podzielności przez 2100 niestety nic nie
wiesz.
31 sty 22:03
Szkolniak: Dokładnie o to mi chodziło. Już rozumiem. Dzięki wielkie za wyjaśnienie!
31 sty 22:08