matematykaszkolna.pl
Prosta. Jan: Odległość punktu A (8,2,3) od prostej x=−2t y=4t z=5−9t Wychodzi mi brzydka liczba
30 sty 21:50
jc: Czy chodziło o A=(8,2,3) ? 6 206/101 ?
30 sty 22:04
Filip: jc jaka różnica jest między A=(8,2,3) a A(8,2,3), mój wykładowca używa tego drugiego
30 sty 22:06
jc: A potrafisz powiedzieć, co oznacza A(2,5,1)? Poza tym, dlaczego w definicji prostej używasz znaku równości? Wyraźny brak konsekwencji.
30 sty 22:14
Maciess: A(8,2,3) to jest przestarzała forma z tego co kojarze. Mocno niepraktyczna i niespotykana obecnie raczej
30 sty 22:14
VII: Nie jest przestarzala . Tak samo jak Pan prof Gorniak w swoich wykladach uzywa starych kwantyfikatorow .
30 sty 22:27
Maciess: A to forum używa HTMLa czwórki. Nie znaczy to, że wskazane jest tworzyć nowe witryny w tej wersji języka emotka Nie wiem kim jest profesor Górniak (może chodzi o pana docenta z PWr) i raczej nikt mu nie zabroni używać starych kwantyfikatorów. Stare podręczniki mówią o funkcyjach, a my obecnie mówimy o funkcjach. Język ewoluuje, konwencje zapisu w matematyce też. jc wytknął brak konsekwencji i problem z jednoznacznym zdefiniowaniem. Nie mówię, że ten sposób jest zły, dlatego jest stary i powinien odejść do lamusa. Po prostu ciężko mi znaleźć coś na jego obronę emotka
30 sty 23:11
Jerzy: Nie widzę powodu ,aby zapis P(1,2,3) nie oznaczał punktu o współrzędnych 1,2,3.
30 sty 23:17
jc: Czy piszesz x(3), aby powiedzieć, że x jest zmienną o wartości 3, czy po prostu x=3? Notacja x(3) jest obecnie używana, ale nie w matematyce tylko w programowaniu. Tam jednak jest pewna konsekwencja. x(3) oznacza, że zostanie wykonana pewna funkcja, której argumentem jest 3. Czy P(1,2,3) jest funkcją, której argumentem jest trójka liczb:1 ,2, 3?
31 sty 00:02
Filip: Jakby tak na to patrzeć, to można uznać w treści zadanie, że skoro mamy jakiś punkt, to pierw trzeba go utworzyć. Tutaj już ingerencja w kod w C++ (nie pamiętam go niestety dobrze, więc przepraszam za błędy) struct Point { double x,y,z; Point (double a, double b, double c) : x(a), y(b), z(c) {} }; int main() { Point p(1, 2, 3); } I to jak najbardziej oznacza punkt o wspolrzednych (1,2,3)
31 sty 17:53