Prosta.
Jan: Odległość punktu A (8,2,3) od prostej
x=−2t
y=4t
z=5−9t
Wychodzi mi brzydka liczba
30 sty 21:50
jc: Czy chodziło o A=(8,2,3) ?
6 √206/101 ?
30 sty 22:04
Filip:
jc jaka różnica jest między A=(8,2,3) a A(8,2,3), mój wykładowca używa tego drugiego
30 sty 22:06
jc: A potrafisz powiedzieć, co oznacza A(2,5,1)?
Poza tym, dlaczego w definicji prostej używasz znaku równości?
Wyraźny brak konsekwencji.
30 sty 22:14
Maciess: A(8,2,3) to jest przestarzała forma z tego co kojarze. Mocno niepraktyczna i niespotykana
obecnie raczej
30 sty 22:14
VII: Nie jest przestarzala .
Tak samo jak Pan prof Gorniak w swoich wykladach uzywa starych kwantyfikatorow .
30 sty 22:27
Maciess: A to forum używa HTMLa czwórki. Nie znaczy to, że wskazane jest tworzyć nowe witryny w tej
wersji języka

Nie wiem kim jest profesor Górniak (może chodzi o pana docenta z PWr) i raczej nikt mu nie
zabroni używać starych kwantyfikatorów.
Stare podręczniki mówią o funkcyjach, a my obecnie mówimy o funkcjach. Język ewoluuje,
konwencje zapisu w matematyce też. jc wytknął brak konsekwencji i problem z jednoznacznym
zdefiniowaniem. Nie mówię, że ten sposób jest zły, dlatego jest stary i powinien odejść do
lamusa. Po prostu ciężko mi znaleźć coś na jego obronę
30 sty 23:11
Jerzy:
Nie widzę powodu ,aby zapis P(1,2,3) nie oznaczał punktu o współrzędnych 1,2,3.
30 sty 23:17
jc: Czy piszesz x(3), aby powiedzieć, że x jest zmienną o wartości 3, czy po prostu x=3?
Notacja x(3) jest obecnie używana, ale nie w matematyce tylko w programowaniu.
Tam jednak jest pewna konsekwencja. x(3) oznacza, że zostanie wykonana pewna funkcja,
której argumentem jest 3. Czy P(1,2,3) jest funkcją, której argumentem jest trójka liczb:1 ,2,
3?
31 sty 00:02
Filip:
Jakby tak na to patrzeć, to można uznać w treści zadanie, że skoro mamy jakiś punkt, to pierw
trzeba go utworzyć.
Tutaj już ingerencja w kod w C++ (nie pamiętam go niestety dobrze, więc przepraszam za błędy)
struct Point {
double x,y,z;
Point (double a, double b, double c) : x(a), y(b), z(c)
{}
};
int main() {
Point p(1, 2, 3);
}
I to jak najbardziej oznacza punkt o wspolrzednych (1,2,3)
31 sty 17:53