Sprawdź czy linie
czarniecki: Sprawdź, czy linie l1 i l2 przecinają się. Jeśli tak, to znajdź punkt przecięcia oraz
płaszczyznę, na które obie linie sie zawierają.
l1: x=t, y=−2t, z=3t
30 sty 21:08
Godzio:
x = t
y = −2t
z = 3t
x = − 1 + s
y = 2 − s
z = −3 + 4s
−1 + s = t
2 − s = −2t ⇒ 2 − s = 2 − 2s ⇒ s = 0 ⇒ t = −1
Podstawiam t i s do prostych:
(−1,2,−3) dla t = −1
(−1,2,−3) dla s = 0
Zgadza się, więc przecinają się w punkcie (−1,2,−3)
Równanie płaszczyzny:
x = −1 + t + s
y = 2 − 2t − s
z = − 3 + 3t + 4s
30 sty 21:11
czarniecki: Czyli jeśli dla różnych t i s wyjdzie mi ten sam punkt, to linie się przecinają? Co to za
postać płaszczyzny?
30 sty 21:13
Godzio:
t i s nie musza się różnić, mogą być takie same. W każdym razie dla wyznaczonych z układu
równań t i s muszą wyjść te same punkty. Co do płaszczyzny, jest to postać parametryczna
(analogiczna do prostych).
30 sty 21:20
czarniecki: A co jeśli prosta jest w postaci x=y+z+1=0 x−z+3=0?
30 sty 21:37
Godzio:
To jest postać krawędziowa,
x + y + z + 1 = 0 ⇒ n1 = (1,1,1)
x − z + 3 = 0 ⇒ n2 = (1,0,−1)
Wektor kierunkowy: k = n1 x n2 = (−1,2,−1)
Dodatkowo znajdźmy punkt należący do prostej. Dodajmy do siebie równania płaszczyzn:
2x + y + 4 = 0, niech y = 0, wówczas 2x + 4 = 0 ⇒ x = − 2
Wstawiamy x = −2 do drugiego równania:
−2 − z + 3 = 0 ⇒ z = 1
Otrzymaliśmy punkt: A(−2,0,1)
Równanie prostej:
x = − 2 − t
y = 2t
z = 1 − t
30 sty 22:25