.
xyz: Odległość l1 od l2
l1 y=4x−4
l2 x=2t y=8t
Pytanie jak narysowąć prostą l2? Nie należy korzystać z gotowych wzorów
30 sty 20:41
ICSP: Wyznacz dwa punkty które należą do tej prostej.
30 sty 20:44
xyz: a dokładniej?
30 sty 20:52
ICSP: no to wyznacz t z każdego równania i porównaj.
30 sty 20:55
xyz: Proste są równoległe, a w jaki sposób obliczyć odległość między nimi nie korzystając z gotowych
wzorów?
l1: 4x−4
l2: 4x
30 sty 21:29
VII:

y=4x−4
y=4x
zeby policzyc odlegolsc miedzy tymi prostymi (bez gotowego wzoru ) to i tak nalezy skorzystac
z innych wzorow
Ja bym zrobil tak
napisal rownanie prostej prostopadlej do obu prostych i przechodzacych przez punkt (0,0) np
| | 1 | |
bedzie ono w postaci y=− |
| x (niebieska |
| | 4 | |
jeden punkt przeciecia mam juz (0,0)
licze drugi B)
| | 16 | | 4 | | 272 | | √272 | | 4√17 | |
d=√( |
| )2+( |
| )2= √ |
| = |
| = |
| − taka odleglosc |
| | 17 | | 17 | | 289 | | 17 | | 17 | |
30 sty 22:21