(1+i√3)2114) | |
Próbowałem rozkładać potęgi na wielokrotności | |
(1+i)4231−22113 |
1 | i√3 | |||
( | + | )6 = 1 | ||
2 | 2 |
1 | i√3 | 1 | ||||
(1 + i√3)2114 = 22114 * ( | + | )2114 = 22114 * ( | + | |||
2 | 2 | 2 |
i√3 | ||
)2 = | ||
2 |
1 | i√3 | |||
= − 22114 (− | + | ) | ||
2 | 2 |
π | ||
licznik: |1+i√3|=2, φ= | ||
3 |
π | π | |||
(1+i√3)=2*(cos | + i sin | ) | ||
3 | 3 |
π | π | |||
(1+i√3)2114=22114*(cos ( | *2114)+ i sin( | *2114))= | ||
3 | 3 |
2π | 2π | |||
=22114*(cos (704π+ | +i sin (704π+ | )= | ||
3 | 3 |
1 | √3 | |||
=22114*(− | + | )= 22113*(−1+i√3) | ||
2 | 2 |
22113*(−1+i√3) | ||
w= | = | |
22113*(3−4i) |
(−1+i√3) | ||
= | = | |
(3−4i) |
(−1+i√3)*(3+4i) | ||
= | ||
25 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |