matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Kiepski:
1
4x
3
− x
2
− x +
= 0
4
2 mar 17:59
ewcia:
4x
2
(x −
1
4
) − (x−
1
4
) =0 (x−
1
4
)(4x
2
−1) =0 (x−
1
4
)(2x −1)(2x+1)=0 ⇒ x=
1
4
lub x = 0,5 lub x −0,5
2 mar 18:02
Kiepski:
Dzięki a to
Przedstaw w postaci iloczynowej:
1
y= 5x
2
+
√
5
x +
4
2 mar 18:06