Pochodne
Monika: f(x) = x3 * cos(1/x), gdy x ≠0 i 0 w przeciwnym przypadku.
Mam policzyć wartosc pochodnej w zerze i odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje druga pochodna.
Zwracam się z pytaniem, jak rozwiązywać tego typu zadania, jak mamy różne przypadki w funkcji.
Policzyłam sobie pochodną funkcji gdy x jest różne od zera i wyszło 3x2*cos(1/x) + x*sin(1/x),
ale nie wiem jak to się ma do policzenia jej w zerze.
Bo nie sądzę, żeby odpowiedź była tak prosta, że skoro funkcja główna dla zera przyjmuje zero,
to pochodna dokładnie tak samo bez żadnego liczenia...
I jak potem sprawdzić, czy istnieje druga pochodna?
30 sty 18:27
Jerzy:
Przede wszustkim źle policzyłaś pochodną dla x ≠ 0
30 sty 18:45
Jerzy:
Sorry... pochodna jest dobra.
30 sty 18:48
Jerzy:
Dla x ≠ 0 pochodna nie istnieje.
Dla x = 0 , f’(x) = 0 , f”(x) = 0
30 sty 19:34