argument liczby zespolonej
Brajan: Udowodnij, że jeżeli 𝜑 ∈ Arg z μ ∈ Arg w , to 𝜑 + η ∈ Arg(z.w)
30 sty 16:27
Maciess: Jaśniej Brajan. Arg z? Co to za zbiór? Co oznacza z.w? Skąd tam nagle η?
30 sty 16:39
Brajan: Wkradło się parę błędów. Poprawna treść : Udowodnij, że jeżeli 𝜑 ∈ Arg z , μ ∈ Arg w ,
to 𝜑 + μ ∈ Arg(z*w).
w,z należą do zbioru liczb zespolonych.
30 sty 16:50
Maciess: Juz się doszkoliłem. Przypomnij sobie wzór de Moivre'a i policz z*w.
30 sty 17:45
Saizou :
z = reiα
w = keiβ
z*w = rkeiα+iβ = rkei(α+β)
zatem...
30 sty 18:40