zadanko
kombinatoryka: na ile sposobow mozna pomalowac 10 identycznych pokoi w akademiku jesli mozna uzyc w kazdym
pokoju jednej z pięciu farb?
dlaczego nie 510, tylko 1001?
30 sty 15:02
Jerzy:
510
30 sty 15:07
kombinatoryka: | | | |
w odpowiedziach mam | = 1001 |
| | |
30 sty 15:18
kombinatoryka: tez bym dal 510
30 sty 15:19
Jerzy:
Ile można utworzyć liczb 10 cyfrowych z cyfr {1,2,3,4,5} i cyfry mogą się powtarzać ?
30 sty 15:24
ktos: ale pokoje są identyczne, więc nie może być 510
30 sty 15:26
Jerzy:
A co to znaczy identyczne ? Nawet gdyby nie były identyczne, to do każdego wykorzystujemy tylko
jedną farbę.
30 sty 15:31
Jerzy:
1001, gdyby 10 pokoi malować mając do dyspozycji 5 farb i w każdym używając przynajmniej
jednej.
30 sty 15:36
Jerzy:
Kluczowym słowem jest „jednej”, czyli wybieramy tylko jedną farbę z pięciu.
30 sty 15:41
kombinatoryka: dzieki za wyjasnienie
30 sty 15:48
Mila:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=10
Liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych.
Kombinacje z powtórzeniami.
30 sty 17:53
Mila:
Masz 5 puszek farb, każdy pokój to biała kulka, wrzucasz te kulki do puszek.
Możesz do puszki pierwszej( z białą farbą) wrzucić wrzucić wszystkie kulki ⇔
wszystkie pokoje pomalujesz na biało itd
30 sty 17:57
daras: pokoje w akademiku maluje sie na JEDEN kolor
30 sty 18:01
Jerzy:
Witaj
Milu 
. Treść sugeruje ,że w jednym pokoju można użyć tylko jednej farby.
Gdyby było, w każdym pokoju mamy do dyspozycji 5 farb,to co innego.
30 sty 18:06
axel: | | | |
oczywiście, że rozwiązanie | =1001 jest prawidłowe.... |
| | |
30 sty 18:13
Jerzy:
„ w każdym z pokojów jednej z pięciu farb”, czyli nie można użyć nawet tylko dwóch.
30 sty 18:17
Mila:
Jerzy, i tak jest w moim rozwiązaniu.
Jedną farbą można pomalować, 1 albo dwa pokoje.
(1,3,4,2,0) oznacza, że jeden pokój pomalowany farbą z puszki nr 1
3 pokoje farbą z puszki nr 2 , 4pokoje farbą z puszki nr 3,
2 pokoje farbą z puszki nr 4, farba z puszki nr 5 nie jest wykorzystana.
Daras w moim akademiku każde piętro było w innym kolorze.
30 sty 18:55
Jerzy:
Przekonałaś mnie

Pozdrawiam
30 sty 19:20
Mila:
Pozdrawiam
30 sty 19:25
kombinatoryka: i jak sie w takich zadaniach połapać, co użyć, skoro nawet Wy się tu mylicie 🤔 w sensie Was od
zawsze tu kojarzę, to macie na pewno dużo więcej do czynienia z matmą niż ja 😊
30 sty 22:00
kerajs: Jedynym problemem w tym zadaniu jest absurdalne założenie o nierozróżnialności pokoi, które w
rzeczywistości zawsze są rozróżnialne.
Jak widać powyżej, ta abstrakcja dla niektórych jest nie do przeskoczenia. To kwestia
psychologiczna, a nie matematyczna, a nierozróżnialne kule (z 17:57) ją omijają.
Dla mnie to kolejne zadanie−bubel, które nie nadaje się do publikacji.
31 sty 06:11
Jerzy:
Pełna zgoda.Treść wielu zadań z kombinatoryki nie jest do końca jednoznaczna.
7 lut 20:08
Qulka: pomysł na nierozróżnialne pokoje może wykiełkował po filmie zmiennicy, gdzie facet pomylił
piętra i wszedł do identycznego mieszkania jak swoje
7 lut 21:00
Mila:
7 lut 21:20