Suma wyrazów ciągu arytmetycznego
X: Suma wyrazów ciągu arytmetycznego : 1/15 + 4/15 + 7/15 + ...... + x/15 = 29/3
Ile jest równy x ?
30 sty 14:02
Saizou :
| 1 | | x | | 29 | |
| +...+ |
| = |
| /*15 |
| 15 | | 15 | | 3 | |
1+4+7+...+x = 29*5
x = 1 + (n−1)*3
x−1 = 3n−3
x + 2 = 3n
(1+x)(x+2) = 29*5*6
x
2+3x+2 = 870
x = −31 (nie spełnia założeń) lub x=28
Spr.
| | 1+28 | |
1+4+7+...28 = |
| *10 = 29*5 |
| | 2 | |
30 sty 14:12
ICSP: (x+1)(x+2) = 29*30
x + 1 = 29 v x + 1 = −30
x = 28 v x = −31
30 sty 14:25
X: Dziękuje
30 sty 14:25