szereg
szereg: | | (−1)n−1 | |
Dany jest szereg naprzemienny ∑ (od n=1 do nieskończoności) |
| . Obliczając sumę |
| | n | |
pierwszych 99 wyrazów otrzymamy wynik przybliżony. Jaki jest błąd tego przybliżenia?
Wiem, że mam skorzystać z twierdzenia, że błąd przybliżenia sumy S można oszacować przez sumy
częściowe Sn:
|S − S
N| ≤ |a
N+1|.
Nie bardzo rozumiem jednak tę nierówność (zwłaszcza lewą stronę). Mogę prosić o wyjaśnienie?
30 sty 12:26
30 sty 12:46
30 sty 12:48
szereg: Okej, czyli rozumiem, że mamy:
| | (−1)n−1 | | (−1)99−1 | | 1 | |
| |
| − |
| | <= | |
| |? |
| | n | | 99 | | 99 | |
30 sty 13:19
szereg: Nie, to chyba nie ma sensu...
30 sty 13:19
szereg: To może:
| | (−1)n−1 | | (−1)n−1 | |
| ∑ (od n=1 do nieskończoności) |
| − ∑ (od n=1 do 99) |
| | <= |
| | n | | n | |
30 sty 13:23
ICSP: | | (−1)n−1 | | 1 | | 1 | |
|∑ |
| − |
| | ≤ |
| |
| | n | | 99 | | 100 | |
Po lewej stronie pod wartością bezwzględną masz resztę szeregu.
Poczytaj co to takiego.
30 sty 13:23
szereg: To już chyba wygląda bardziej sensownie. Ale co z tym dalej zrobić, skoro mam pytanie
konkretne: jaki jest błąd tego przybliżenia?
30 sty 13:23
ICSP: | | (−1)n−1 | | (−1)n−1 | | 1 | |
|∑ |
| − ∑ |
| | ≤ |
| |
| | n | | n | | 100 | |
Druga suma jest od n = 1 do n = 99
30 sty 13:24
szereg: O, teraz mi chyba się rozjaśnia. Tak powoli. Czyli możemy uznać, że
| | (−1)n−1 | |
∑ |
| (od n = 100 do nieskończoności) <= 1/100? |
| | n | |
Wówczas suma prawie wszystkich wyrazów szeregu <=1/100?
30 sty 13:28
szereg: I stąd wniosek, że błąd przybliżenia jest <= 1/100?
30 sty 13:29
ICSP: Nie.
| | (−1)n−1 | |
To oznacza dokładnie tyle, że jeżeli przybliżymy sumę szeregu ∑ |
| |
| | n | |
| | (−1)n−1 | |
jego sumą częściową: ∑ |
| (od n = 1 do n = 99) to pomylimy się maksymalnie o |
| | n | |
30 sty 13:30
szereg: Aaa, w ten sposób, rozumiem. DZIĘKUJĘ!
30 sty 13:32