kryterium cauchyego
asd: Mam sobie taki szereg
∞
∑n=1 (−1)n*n√3
Chce zbadać jego zbieżność,skorzystałem z kryterium cauchy'ego
lim n√|(−1)n*n√3| = √3
n−>∞
√3 > 1,zatem no wlasnie szereg nie jest zbiezny na pewno bezwzglednie,czy na tej podstawie
skoro badalem wartosc bezwzgledna tego szeregu moge stwierdzic,ze jest rozbiezny?Czy tylko
'nie jest zbiezny bezwzglednie' i udowodnic,ze jest rozbiezny innym kryterium?Np. Leibniza
sprawdzac trzeba,czy jest zbiezny warunkowo?
30 sty 11:08
ICSP: Przecież ten szereg nie spełnia warunku koniecznego.
30 sty 11:16
ICSP: P.S.
n√|(−1)n*n√3| → 1
30 sty 11:17
asd: o faktycznie nawet tego nie sprawdzalem,wiec to bylby blad jakbym najpierw nie sprawdzil
warunku koniecznego i zrobil to co zrobilem do tej pory?
30 sty 11:18
asd: no fakt...nie wiem dlaczego jako 3n widzialem wewnatrz tego nawiasu,dziekuje
30 sty 11:20
ICSP: Jeżeli szereg nie jest zbieżny bezwzględnie to badasz zbieżność warunkową.
Jeżeli jest zbieżny bezwzględnie to kończysz badanie zbieżności.
30 sty 11:20
asd: ok tutaj juz chyba poprawnie policzylem,prosilbym jeszcze o skorygowanie mojego myslenia z tym
przykladem
∞
| | (3n+1)2n | |
∑ (−1)n* |
| |
| | (n2+1)n | |
n=1
Kryterium cauchy'ego,granica wyszla mi 9 przy badaniu wartosci bezwzglednej z tego szeregu,
| | (3n+1)2n | |
lim n−>∞ |
| nie jest zero,wiec kryterium Leibniza odpada,zatem szereg |
| | (n2+1)n | |
rozbiezny?
30 sty 11:35
asd: Kryterium cauchy'ego,granica wyszla mi 9 przy badaniu wartosci bezwzglednej z tego
szeregu*zatem szereg nie jest zbiezny bezwzglednie
30 sty 11:36
ICSP: Szereg nie spełnia warunku koniecznego.
30 sty 12:25