matematykaszkolna.pl
kryterium cauchyego asd: Mam sobie taki szereg n=1 (−1)n*n3 Chce zbadać jego zbieżność,skorzystałem z kryterium cauchy'ego lim n|(−1)n*n3| = 3 n−> 3 > 1,zatem no wlasnie szereg nie jest zbiezny na pewno bezwzglednie,czy na tej podstawie skoro badalem wartosc bezwzgledna tego szeregu moge stwierdzic,ze jest rozbiezny?Czy tylko 'nie jest zbiezny bezwzglednie' i udowodnic,ze jest rozbiezny innym kryterium?Np. Leibniza sprawdzac trzeba,czy jest zbiezny warunkowo?
30 sty 11:08
ICSP: Przecież ten szereg nie spełnia warunku koniecznego.
30 sty 11:16
ICSP: P.S. n|(−1)n*n3| → 1
30 sty 11:17
asd: o faktycznie nawet tego nie sprawdzalem,wiec to bylby blad jakbym najpierw nie sprawdzil warunku koniecznego i zrobil to co zrobilem do tej pory?
30 sty 11:18
asd: no fakt...nie wiem dlaczego jako 3n widzialem wewnatrz tego nawiasu,dziekuje
30 sty 11:20
ICSP: Jeżeli szereg nie jest zbieżny bezwzględnie to badasz zbieżność warunkową. Jeżeli jest zbieżny bezwzględnie to kończysz badanie zbieżności.
30 sty 11:20
asd: ok tutaj juz chyba poprawnie policzylem,prosilbym jeszcze o skorygowanie mojego myslenia z tym przykladem
 (3n+1)2n 
∑ (−1)n*

(n2+1)n 
n=1 Kryterium cauchy'ego,granica wyszla mi 9 przy badaniu wartosci bezwzglednej z tego szeregu,
 (3n+1)2n 
lim n−>

nie jest zero,wiec kryterium Leibniza odpada,zatem szereg
 (n2+1)n 
rozbiezny?
30 sty 11:35
asd: Kryterium cauchy'ego,granica wyszla mi 9 przy badaniu wartosci bezwzglednej z tego szeregu*zatem szereg nie jest zbiezny bezwzglednie
30 sty 11:36
ICSP: Szereg nie spełnia warunku koniecznego.
30 sty 12:25