Ciągi
Patka: Liczby a+6 , 4 i 2b są odpowiednio pierwszym, trzecim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz sumę pięciu kolejnych, początkowych wyrazów tego ciągu.
30 sty 08:39
30 sty 08:50
Patka: To wyjdzie S= a1 + a5 przez 2 i razy 5
Ale nie wiem co dalej😭
30 sty 08:59
Ewa: S = 5a1 + 4r
30 sty 09:01
Ewa: Nieee,
S = 5a1 + 20r
Mój błąd 😉
30 sty 09:02
Patka: Pomóżcie proszę 😭😭😭
30 sty 09:05
Qulka:

ten ciąg to
4−2r , 4−r , 4 4+r , 4+2r
więc jego suma to 4•5=20
30 sty 09:21
Patka: A jak wyliczyć że różnica jest równa zero?
30 sty 09:28
Qulka: nie jest równa zero tylko się skraca
4−2r+4−r+4+4+r+4+2r = 20−3r+3r=20
30 sty 09:30
Patka: Dzięki, ale czy wtedy potrzebuje tego wzoru na sumę wyżej czy wystarczy mi to jedno działanie?
30 sty 09:36
Qulka: policzyłaś wprost sumę więc nie potrzebujesz ... ale jeśli się upierasz to możesz
30 sty 09:38
a@b:
Sn= me*n, me −− mediana
S5=4*5=20 bo me=a3=4
30 sty 11:19