Koło i logarytm
VII:

Wyznaczyc zbior wszystkich par (x,y) liczb rzeczywistych dla ktorych wyrazenie
| | 1 | |
4√4−x2−y2− |
| ma wartosc rzeczywista |
| | √y−logx | |
Zbior ten przedstawic graficznie na plaszczyznie OXY
1)4−x
2−y
2≥0
x
2+y
2≤4
Jest to kolo o srodku S=(0,0) i promieniu r=2
2) y−logx>0 stad y>logx i x>0
Narysowalem tak zeby dobrze bylo do rozpatrzenia
Odcinek AD z punktami koncowymi nie nalezy do zbioru rozwiazan bo ma byc x>0
Łuk BC wykresu y=logx tez nie nalezy do zbioru rozwiazan bo ma byc y>logx
Łuk AB i DC kola tez nalezy do zbioru rozwiazan
natomiast zastanawiam sie nad punktami B i C (czy naleza czy nie naleza do zbioru rozwiazan ) i
dlaczego ?
29 sty 22:53
VII:
29 sty 23:50
VII: Moglby sie ktos wypowiedzic na temat tych punktow B i C?
30 sty 08:53
Qulka: jak napisałeś .. łuk BC nie należy do rozwiązań więc B C nie należą
ale łuk AB i CD nalezą do koła bo było ≤
30 sty 09:14
VII: dziękuje
30 sty 09:54
VII: Czy masz ksiazke Zofia Krygowska Konstrukcje geometryczne na plaszczyznie?
30 sty 10:06