z=6-p{x^{2}+y^{2}} , x^{2}+y^{2}=4 z=1 x=0 y=x
Lukasz: obliczyć objętość bryły ograniczonej płaszczyznami/brylami z=6−
√x2+y2 , x
2+y
2=4
z=1 x=0 y=x
Hej, mam małe pytanie, jak się oblicza objętość figury która jest ograniczona od dołu

Mam
zadanie obliczyć objętość bryły (w 1 oktanie) ograniczonej płaszczyznami/brylami
z=6−
√x2+y2 , x
2+y
2=4 z=1 x=0 y=x
no i wykonałem sobie rysunek. Ale wiem że całki nie liczymy po ∫∫6−
√x2+y2 (na razie
bez zamiany na biegunowe) bo to tak jakby go ograniczała po prostu powierzchnia z=0 a tu
ogranicza nas z=1.