Zapisz wzór funckji f
qTarantin0: Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczbie n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą
x spełniającą nierówność x2−2nx−8n2<0
Wyliczyłem miejsca zerowe: x1=−2n
x2=4n
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego ma wyjść f(n)=4n−1 ?
29 sty 14:03
Maciess: Czyli rozwiązaniem nierownosci jest przedział
(−2n,4n) 4n jest liczbą naturalną, ale nie spełnia nierówności bo przedział jest otwarty. Więc
bierzemy liczbe o jeden mniejszą czyli 4n−1
29 sty 14:55
a@b:

założenia spełnia tylko f(n)=4n−1 bo n∊N+
29 sty 14:57
qTarantin0: Dzięki
29 sty 15:32