Dla jakich wartości parametru m
qTarantin0: Dana jest funkcja f(x)=√(m−2)x2+(m−2)x+1 Dla jakich wartości parametru m jej dziedziną jest
zbiór liczb rzeczywistych?
Jakie trzeba dać tu założenia i dlaczego?
29 sty 00:23
Qulka:
ponieważ pod pierwiastkiem musi być wartość nieujemna więc sprawdzasz kiedy
(m−2)x2+(m−2)x+1≥0
i aby odpowiedź była x∊R to
a>0 i Δ<0 lub a=0 b=0 i c>0
29 sty 00:28
Qulka: poprawka Δ≤0 bo może być 0 pod pierwiastkiem
czyli
m−2>0 ⇔m>2
(m−2)2−4(m−2)≤0 ⇔(m−2)(m−6)≤0 m≤2 lub m≥6
m≥6
lub m=2 z drugiego przypadku (jak jest liniowe)
29 sty 00:33
qTarantin0: Dzięki
29 sty 00:41