Oblicz granicę z liczbą e
Cyklop: Oblicz granicę: lim x→0 (pierwiastek stopnia x z 1+2x). Wiem że wynik to e2. Proszę o pomoc
28 sty 22:50
Filip:
...=elimx−>0ln(1+2x)/x
limx−>0ln(1+2x)/x=[0/0]=2/(1+2x)=2
...=e2
28 sty 22:53
Cyklop: ok dzięki, a mam jeszcze pytanie, analizując inne przykładowe rozwiązanie
limx→0(pierwiastek stopnia x z 1+2x)=
limx→0(1+2x)(1x)=
limx→0((1+2x)(12x)(2xx)=
limx→0= e(2xx)=e2
dlaczego limx→0((1+2x)(12x)=e?
28 sty 23:02
Filip:
| | 1 | |
...=limx−>0(1+ |
| )1/(2x)=e |
| | | |
28 sty 23:41
Cyklop: dziękuje bardzo Filip!
29 sty 08:28
Cyklop: A jeszcze mnie naszło, bo do tej pory jak sobie coś tam rozwiązywałem i były granice z liczbą e
to x dążył do nieskończoności. W tym przykładzie dąży do zera a to e jest użyte. Dlaczego?
Myślałem że limx→∞(1+1x)x=e a nie samo (1+1x)x=e
29 sty 09:46
Cyklop: Pomoże ktoś?
30 sty 13:52
Jerzy:
| | 1 | |
Jeśli za |
| podstawisz t , to przy x → 0 , t → ∞ i masz limt→∞(1 + 2/t)t = e2 |
| | x | |
30 sty 14:32
Jerzy:
Wpis 23:41 jest błędny.
30 sty 14:34
Cyklop: Dziękuje! Teraz rozumiem skąd się to bierze. Nie dawało mi to spokoju bardzo długo
30 sty 14:50