Zbiory
VII: Niech
A− zbior liczb calkowitych podzielnych przez 6
B− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−przez 10
C− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−przez 15
Wykazac ze A∩B=A∩C=B∩C=A∩B∩C
Znalezc zbior A∩B∩C
A jest podzielne przez 2 i 3
B jest podzielne przez 2 i 5
C jest podzielne przez 3 i 5
A∩B={2}
B∩C={5}
wiec A∩B≠B∩C
28 sty 21:50
VII: Nie rozumiem takze dlaczego A∩B∩C to zbior liczb podzielnych przez 30 skoro to czesc wspolna
tych 3 zbiorow
28 sty 21:55
ICSP: A∩B∩C − zbiór liczb które są jednocześnie podzielne przez 6 , 10 , 15
28 sty 22:01
Maciess: Oj nie. Dobry trop zeby rozkładać na czynniki.
W zbiorze A są liczby postaci 6k=2*3k gdzie k nalezy do całkowitych.
W B są liczby postaci 10j=2*5j j nalezy do całkowitych
W obu rozkładach występuje 2, ale różnią sie drugim czynnikiem który musi byc. W zbiorze A∩B
będa liczby postaci 2*3*5*u
I sprobuj analogicznie A przekrojone z C.
28 sty 22:02
VII: A=6k=2*3k
C=15l=3*5l
A∩C beda liczby postaci 2*3*5
Mozesz wyjasnic co to jest u − dziekuje .
28 sty 22:16
Maciess: dowolna liczba całkowita
28 sty 22:19
VII: OK
28 sty 22:20