Moc zbiorów
Monika: Dzień dobry, mam po policzenia moc następującego zbioru:
A = {(x,y) ∊ R
2 : y = sinx}
W tym przykładzie rozumuję, że będzie to Continuum, skoro x jest nieogarniczone w R ? Tylko jak
to wytłumaczyć?
B − zbiór wszystkich skończonych ciągów liczb naturalnych parzystej długości.
Czy to będzie P(N)? Prosiłabym o jakies wytłumaczenie i może wskazówki, jak podchodzić do tego
typu zadań, pozdrawiam
28 sty 20:28
Adamm:
f(x) = (x, sin(x)), x∊R
f:R → A to bijekcja
więc |A| = |R| = continuum
B jest przeliczalny, bo na pewno jest co najmniej przeliczalny, a zbiór skończonych podzbiorów
N jest przeliczalny.
28 sty 21:23