Zdanie
VII: Czy prawdziwe jest zdanie
⋁(p∊R) ⋀(x∊R) x2+px+p>0?
Odpowiedz uzasadnic
28 sty 20:09
Jerzy:
Fałsz.Kontrprzykład: x = 0 i p = 0
28 sty 20:14
chichi:
Dlaczego używasz tych starych kwantyfikatorów, to moje 1 pytanie? A drugie, to czy potrafisz
policzyć deltę?
28 sty 20:14
VII: Uzywam starych bo jestem.......
Potrafie policzyc delte
Δ=p2−4p
28 sty 20:18
Jerzy:
Czy V oznacza : „ dla każdego” , czy „istnieje” ?
28 sty 20:24
chichi:
Ja używam ∀ − dla każdego oraz ∃ − istnieje, a o ile dobrze pamiętam to ⋀ − dla każdego i ⋁ −
istnieje

Używam tylko tych, o których napisałem, a tamte mi się mylą, więc popraw @
Jerzy jeśli jest
na odwrót. Teraz napisałem dobrze (chyba), a jak za pierwszym razem je odczytywałem to na
odwrót
28 sty 20:28
Jerzy:
20:14, a co do tego ma Δ ?
28 sty 20:29
Jerzy:
Tak.Dawniej ⋀ oznaczało „dla każdego”, a V „istnieje”
28 sty 20:32
VII: Jerzy
Oznacza istnieje .
Musi byc a>0 i Δ<0
(⋁(p∊R)⋀x∊R x2+px+p>0)⇔(⋁p∊R (1>0 ∧p2−4p<0)⇔(⋁p∊R p2−4p<0)
Teraz nalezy wykazac prawdziwosc ostatniego zdania
28 sty 20:34
Jerzy:
W takim razie 20:09 jest prawdziwe. Np.: p = 1 i x = 1
28 sty 20:54
ite: ⋁(p∊R) ⋀(x∊R) (x2+px+p>0)
Panowie, szukacie takiego p (ma istnieć takie p), żeby dla każdej liczby rzeczywistej
podana nierówność była prawdziwa.
28 sty 21:06
chichi:
@Jerzy no jak co ma Δ do tego? dla p∊(0,4) prawdą jest, że ∀x∊R (x2+px+p>0)
28 sty 21:08
VII: Dziekuje za odpowiedzi
28 sty 21:11
Jerzy:
Czytałem: Istnieją takie p i x ,że ..... ,ale widać się myliłem
28 sty 21:15
chichi:
@
Jerzy Przy 'p' stał kwantyfikator ⋁, natomiast przy 'x' ⋀, więc z pewnością oba nie mogły
oznaczać "istnieje".
No dlatego dziś używa się już tych kwantyfikatorów, o których mówiłem, bo wtedy nie ma
nieścisłości, a przede wszystkim są to międzynarodowe kwantyfikatory
28 sty 21:22
Jerzy:
Jeszcze istnieje znak „:” (takie,że) i tutaj mi tego zabrakło.
28 sty 21:25
VII: chchi to jest stary zbior zadan i tam sa takie kwantyfikatory (takich tez uzywalem)
dlatego jestem do nich przyzwyczajony .
28 sty 21:33
chichi:
@
VII ja Ciebie rozumiem i nie mam do Ciebie pretensji, ale skoro je tak dobrze znasz to
równie dobrze mogłeś je zamienić na te "nowocześniejsze". Czasami tak bywa, że lepiej odejść
od starych przyzwyczajeń. Najważniejsze, że zrozumiałeś zadanie
28 sty 21:37