matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
xyz:
πx
limtx to 1 (1−x)*tg
2
Pomoże ktoś, próbuję de Hospitalem, ale coś nie wychodzi.
28 sty 19:33
Jerzy:
No to pokaż jak to liczysz.
28 sty 19:56
Mila:
π
π
π
π
1
tg(
x)=ctg(
−
x)=ctg(
*(1−x))=
2
2
2
2
π
tg(
*(1−x))
2
π
(1−x)*
2
1
2
lim
x→1
*
=
π
tg(
*(1−x))
2
π
2
π
28 sty 20:12