Rozwiąż równanie różniczkowe
Olek: Rozwiąż równanie różniczkowe
cos(x+y')*sin(x−y)=0
28 sty 18:44
Olek: y=x? bo w sumie wpadłem na pewien pomysł ale nie mam gdzie sprawdzic
28 sty 18:50
jc: Tak, ale mamy więcej możliwości.
y = x+ kπ
lub
x+y' = kπ+π/2
| | x2 | |
y = − |
| + x(kπ+π/2) + C |
| | 2 | |
28 sty 19:03
Mariusz:
A próbowałeś zamienić ten iloczyn na sumę ?
sin(α+β)=sinαcosβ+sinβcosα
sin(α−β)=sinαcosβ−sinβcosα
2sinβcosα=sin(α+β)−sin(α−β)
30 sty 11:07
kerajs:
To kiepski pomysł. Jeśli równanie faktycznie jest takie jak podał Olek, to rozwiązanie jc jest
wyczerpujące.
30 sty 14:39
Mariusz :
Na jedno by wyszło ale w sumie racja że jest to niepotrzebne bo wystarczy
mając podany iloczyn przyrównać każdy z czynników do zera
31 sty 08:27