Geometria Płaska
FischerPrise: Pole prostokąta jest równe 9 cm(kwadratowych) ,
a średnica okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość 6 cm. Oblicz miarę kąta ostrego
między przekątnymi prostokąta.
28 sty 18:32
ICSP: a,b − boki, α − kąt między przekątnymi
| 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| *3*3*sinα = |
| *a* |
| b |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| 2 | | 1 | | 1 | | 9 | | 1 | |
sinα = |
| * |
| ab = |
| ab = |
| = |
| ⇒ α = 30o |
| 9 | | 4 | | 18 | | 18 | | 2 | |
28 sty 18:37
28 sty 19:12
FischerPrise: Można by to dokładniej Wytłumaczyć?
Dziękuje za poświęcony czas nad zadankiem
28 sty 19:18
VII:

P=0,5 d
2*sinα
skoro srednica okregu opisamego na tym prostokacie wynosi 6 (wiec 2R=6 )
to oznacza ze przekatna DB tego prostokatna ma dlugosc 6
Trojkat ABD jest prostokatny a srodek okrego opisanego na takim trojkacie lezy w polowie
przeciwprostokatnej
P=9
sin α= policz
28 sty 19:29
a@b:
2 sposób
α=30
o −−kąt ostry lub α= 150
o −− kąt rozwarty
28 sty 19:30
Mila:

|AC|=|BD|=6
|OC|=3
| 1 | | 9 | |
PΔCOB= |
| *3*3sinα= |
| sinα |
| 2 | | 2 | |
α=30
o
=====
28 sty 19:31
FischerPrise: Dziękuje wam wszystkim . Teraz rozumiem
28 sty 19:36