Geometria Płaska
FischerPrise: Przekątne prostokąta dzielą go na cztery trójkąty . Oblicz pole prostokąta, jeśli:
a) równe 1
b) o 9 mniejsze od pola prostokąta
Proszę o rozwiązanie krok po kroku.
28 sty 18:29
janek191:
a) Co jest równe 1 ?
b) Co jest o 9 mniejsze od pola prostokąta? ( Pole Δ ?)
28 sty 18:41
FischerPrise: jeśli pole jednego z trójkątów rozwartokątnych jest:
a) równe 1
b) o 9 mniejsze od pola prost
Sry z pośpiechu nie przepisałem dokładnie
28 sty 18:43
janek191:
1) Mamy
a*b= 4
P = 4
=====
28 sty 18:51
a@b:
28 sty 18:57
FischerPrise: Ten rysunek jest do a) czy b)

28 sty 18:59
a@b:

1/ P=4w i w=1
P=4
2/ P=4w
w+9=4w ⇒ w=3
P=12
28 sty 19:01
a@b:
1/ do a)
2/ do b)
28 sty 19:01
FischerPrise: Te w to są kąty? Co oznacza?
28 sty 19:02
a@b:
w −− pola trójkątów
28 sty 19:03
a@b:

w=P
1
28 sty 19:05
FischerPrise: Dziękuje za czas poświęcony nad tym zadankiem wam . Ale nadal nie czaje tego:(
28 sty 19:10
a@b:
Czego nie "czaisz"?
28 sty 19:10
FischerPrise: 1/ P=4w i w=1
P=4
2/ P=4w
w+9=4w ⇒ w=3
P=12
Generalnie to wszystkiego

Skąd wzieło się te 9?
28 sty 19:16
FischerPrise: Dobra Przeanalizowałem sobie to wszystko i załapałem

Dzięki jeszcze raz
28 sty 19:47
a@b:
I tak trzymaj
28 sty 19:48