matematykaszkolna.pl
Równanie, parametr Szkolniak: Treść: Dla jakich wartości m równanie (x+2)2(x−4)=m ma dokładnie dwa rozwiązania? Mam dwa tego typu zadania i w sumie nie mam bladego pojęcia jak się za to w ogóle zabrać.. mógłbym prosić o jakąś wskazówkę?
28 sty 18:03
ICSP: f(x) = (x+2)2(x−4) Ekstrema: maksimum = 0 dla x = −2 minimum = −32 dla x = 2 m = 0 v m = −32 Wszystko odczytujesz z wykresu.
28 sty 18:10
Szkolniak: Nie rozumiem.. Jakie ma nagle powiązanie pochodna funkcji z naszym równaniem w zadaniu?
28 sty 18:38
ICSP: Aby narysować dokładny wykres potrzebujesz ekstremów. Z wykresu odczytujesz wartości parametru m. Wartości ekstremów funkcji znajdujesz dowolną metodą.
28 sty 18:40
Szkolniak: Dobra, to załóżmy że obliczyłem już pochodną, oba ekstrema, to nie powinienem jeszcze w takim razie policzyć granic w ±? Jakby się uprzeć to w − granica mogłaby być równa −3 i wtedy m=−32 by chyba odpadało? Chyba że mamy z tyłu głowy że jest to wielomian i granice w ± są zawsze plus lub minus niesk.
28 sty 18:47
ICSP: Naprawdę do narysowania wielomianu musisz liczyć jego granice w ± Jeżeli koniecznie musisz to proszę licz. Wszystko sprowadza się do poprawnego rysunku z którego odczytasz wartości m.
28 sty 18:49
pytanie: Cytując "Jakby się uprzeć to w − granica mogłaby być równa −3" − z jakiej racji?
28 sty 19:04
Szkolniak: Oczywiście że nie muszę.. Po prostu zastanawiam się nad tym bo nawet tego nigdy nie miałem, wiec mozliwe ze po prostu zadaje głupie pytania XD
28 sty 19:22
Qulka: granice w krańcach określoności będziesz liczył przy optymalizacji żeby sprawdzić czy ekstremum lokalne jest globalnym
29 sty 13:21
Szkolniak: Tak tak, takie zadania mam już za sobą, tylko po prostu to zadanie jakie tutaj wpisałem o 18:03 to nawet nigdy się z takim nie spotkałem, więc stąd takie pytania a nie inne Ale chyba nawet na maturze się takie nie pojawiały, bo kompletnie nie kojarzę
29 sty 13:57
29 sty 14:03
Szkolniak: Hmm.. No to ja bym zrobił to w sumie tak: |x−5|=(a−1)2−4 x1=(a−1)2+1 v x2=9−(a−1)2 I teraz: x1+x2>0 i x1*x2>0 i x1≠x2 i (a−1)2−4>0
29 sty 21:26
Saizou : Najłatwiej graficznie, rysujesz wykres funkcji f(x) = |x−5| i przecinasz go prostymi y = (a−1)2−4.
29 sty 21:30
ICSP: 1o Dużo tych warunków (spójrz ile czasu tracisz na ich rozwiązanie) 2o Nie myślisz: x1 jest zawsze dodatnie. Spójrz na swoje dane wejściowe przed rozpoczęciem tworzenia warunków. Nadal jednak zostaję przy metodzie graficznej.
29 sty 21:32
Saizou : Szkolniak brakuje ci najpierw założenia, że (a−1)2 − 4 ≥ 0 Dopiero wówczas możesz liczyć x1 oraz x2
29 sty 21:32
ICSP: Przecież ma to założenie
29 sty 21:33
Saizou : Nie doczytałem emotka
29 sty 21:34
Qulka: rysunekjak widać oba dodatnie gdy 0<(a−1)2−4<5
29 sty 21:35
Szkolniak: Saizou zobacz na ostatni warunek jaki napisałem + równości chyba nie dopuszczamy, wtedy otrzymujemy jedno rozwiązanie ICSP Napisałem tylko jakie warunki bym nadał i widziałem że x1 jest zawsze dodatnie. Okej, rozumiem że graficznie byś to rozwiazął, tylko w sumie gdzie tutaj podobieństwo w tym zadaniu do zadania z początku? Tam liczyliśmy pochodną i ekstrema, a tutaj nie, więc w sumie po co mi takie zadanie?
29 sty 21:37
Szkolniak: Tak naprawdę do tej pory w szkole nauczyłem się wykorzystywania pochodnej tylko i wyłącznie do wyznaczania równania stycznej do funkcji w danym punkcie + jakieś zadania optymalizacyjne, chyba nic więcej z pochodną związanego nie jest uczone teraz.
29 sty 21:38
ICSP: Narysuj mi dokładny wykres funkcji f(x) = (x+2)2(x−4) bez wyznaczenia jej ekstremów. (przy czym zauważ, że to one mają największy wpływ na przecięć wykresu z prostymi poziomymi).
29 sty 21:39
Szkolniak: Dooobra, rozumiem już o co chodzi.. Ciężko mi było po prostu zrozumieć po co tak naprawdę pochodną wyznaczamy i jakie to ma znaczenie razem z tym parametrem m, ale teraz wszystko jasne. Dzięki za cierpliwość i za wyjaśnienie emotka
29 sty 21:43