Równanie, parametr
Szkolniak: Treść: Dla jakich wartości m równanie (x+2)2(x−4)=m ma dokładnie dwa rozwiązania?
Mam dwa tego typu zadania i w sumie nie mam bladego pojęcia jak się za to w ogóle zabrać..
mógłbym prosić o jakąś wskazówkę?
28 sty 18:03
ICSP: f(x) = (x+2)2(x−4)
Ekstrema:
maksimum = 0 dla x = −2
minimum = −32 dla x = 2
m = 0 v m = −32
Wszystko odczytujesz z wykresu.
28 sty 18:10
Szkolniak: Nie rozumiem.. Jakie ma nagle powiązanie pochodna funkcji z naszym równaniem w zadaniu?
28 sty 18:38
ICSP: Aby narysować dokładny wykres potrzebujesz ekstremów.
Z wykresu odczytujesz wartości parametru m.
Wartości ekstremów funkcji znajdujesz dowolną metodą.
28 sty 18:40
Szkolniak: Dobra, to załóżmy że obliczyłem już pochodną, oba ekstrema, to nie powinienem jeszcze w takim
razie policzyć granic w ±∞?
Jakby się uprzeć to w −∞ granica mogłaby być równa −3 i wtedy m=−32 by chyba odpadało?
Chyba że mamy z tyłu głowy że jest to wielomian i granice w ±∞ są zawsze plus lub minus niesk.
28 sty 18:47
ICSP: Naprawdę do narysowania wielomianu musisz liczyć jego granice w ±
∞ 
Jeżeli koniecznie musisz to proszę licz.
Wszystko sprowadza się do poprawnego rysunku z którego odczytasz wartości m.
28 sty 18:49
pytanie: Cytując "Jakby się uprzeć to w −∞ granica mogłaby być równa −3" − z jakiej racji?
28 sty 19:04
Szkolniak: Oczywiście że nie muszę..
Po prostu zastanawiam się nad tym bo nawet tego nigdy nie miałem, wiec mozliwe ze po prostu
zadaje głupie pytania XD
28 sty 19:22
Qulka: granice w krańcach określoności będziesz liczył przy optymalizacji żeby sprawdzić czy ekstremum
lokalne jest globalnym
29 sty 13:21
Szkolniak: Tak tak, takie zadania mam już za sobą, tylko po prostu to zadanie jakie tutaj wpisałem o 18:03
to nawet nigdy się z takim nie spotkałem, więc stąd takie pytania a nie inne
Ale chyba nawet na maturze się takie nie pojawiały, bo kompletnie nie kojarzę
29 sty 13:57
29 sty 14:03
Szkolniak: Hmm.. No to ja bym zrobił to w sumie tak:
|x−5|=(a−1)2−4
x1=(a−1)2+1 v x2=9−(a−1)2
I teraz:
x1+x2>0 i x1*x2>0 i x1≠x2 i (a−1)2−4>0
29 sty 21:26
Saizou :
Najłatwiej graficznie, rysujesz wykres funkcji f(x) = |x−5|
i przecinasz go prostymi y = (a−1)2−4.
29 sty 21:30
ICSP:
1o Dużo tych warunków (spójrz ile czasu tracisz na ich rozwiązanie)
2o Nie myślisz: x1 jest zawsze dodatnie.
Spójrz na swoje dane wejściowe przed rozpoczęciem tworzenia warunków.
Nadal jednak zostaję przy metodzie graficznej.
29 sty 21:32
Saizou :
Szkolniak brakuje ci najpierw założenia, że
(a−1)2 − 4 ≥ 0
Dopiero wówczas możesz liczyć x1 oraz x2
29 sty 21:32
ICSP: Przecież ma to założenie
29 sty 21:33
Saizou :
Nie doczytałem
29 sty 21:34
Qulka:

jak widać oba dodatnie gdy 0<(a−1)
2−4<5
29 sty 21:35
Szkolniak: Saizou zobacz na ostatni warunek jaki napisałem + równości chyba nie dopuszczamy, wtedy
otrzymujemy jedno rozwiązanie
ICSP Napisałem tylko jakie warunki bym nadał i widziałem że x1 jest zawsze dodatnie.
Okej, rozumiem że graficznie byś to rozwiazął, tylko w sumie gdzie tutaj podobieństwo w tym
zadaniu do zadania z początku?
Tam liczyliśmy pochodną i ekstrema, a tutaj nie, więc w sumie po co mi takie zadanie?
29 sty 21:37
Szkolniak: Tak naprawdę do tej pory w szkole nauczyłem się wykorzystywania pochodnej tylko i wyłącznie do
wyznaczania równania stycznej do funkcji w danym punkcie + jakieś zadania optymalizacyjne,
chyba nic więcej z pochodną związanego nie jest uczone teraz.
29 sty 21:38
ICSP: Narysuj mi dokładny wykres funkcji f(x) = (x+2)2(x−4)
bez wyznaczenia jej ekstremów. (przy czym zauważ, że to one mają największy wpływ na przecięć
wykresu z prostymi poziomymi).
29 sty 21:39
Szkolniak: Dooobra, rozumiem już o co chodzi.. Ciężko mi było po prostu zrozumieć po co tak naprawdę
pochodną wyznaczamy i jakie to ma znaczenie razem z tym parametrem m, ale teraz wszystko
jasne.
Dzięki za cierpliwość i za wyjaśnienie
29 sty 21:43