całka podstawienie
anonim123: Jakie podstawienie zastosować w całce e x+2dx
28 sty 17:04
anonim123: i jak je zastosować?
28 sty 17:11
Mila:
ex+2=ex*e2
∫ex+2dx=e2 ∫ex dx=e2*ex+C=ex+2+C
28 sty 17:16
anonim123: A co podstawiam za t tutaj bo chciałam to zrobić metodą przez podstawienie?
28 sty 17:20
anonim123: Może ktoś to dokładniej opisać? Jutro mam z tego kolokwium już ostatnie
28 sty 17:25
Filip:
t=x+2
28 sty 17:28
Jerzy:
Nic nie podstawiasz. a∫exdx = a*ex + C , bo e2 to stała i wyciągasz ją przed całkę.
28 sty 17:29
anonim123: zmyliło mnie to że na etrapezie była w zadaniach z podstawieniem ta całka. Na pewno nie da się
jej inaczej wyliczyć?
28 sty 17:37
anonim123: A całka z x2e
28 sty 17:39
anonim123: x2e do x3+2 przy czym e jest do potęgi x3+2
28 sty 17:40
Jerzy:
Podstawiasz: x3 + 2 = t
28 sty 17:45
anonim123: Dzięki
28 sty 17:47
anonim123: | | 1 | |
Jeszcze mam taką całkę x(x2+1)7dx za t wzięłam x2+1 i wychodzi mi |
| całka t7 dt |
| | 2 | |
28 sty 17:53
Jerzy:
Dobrze.
28 sty 17:56
anonim123: i co dalej mam z tym zrobić?
28 sty 17:57
anonim123: A tą całkę zupełnie nie wiem jak zrobić ln|1+ex|+C
28 sty 18:02
28 sty 18:02
Jerzy:
Coś ci się chyba pomieszało.
28 sty 18:05
anonim123: gdzie mi się pomieszało?
28 sty 18:10
anonim123: Z poprzedniego kolokwium miałam 70% więc chciałabym podziękować za pomoc
28 sty 18:12
anonim123: Rzeczywiście
28 sty 18:15
anonim123: A analogiczną do tej na początku całkę liczyliśmy na zajęciach była to taka całka z e
5x
| | 1 | |
i wychodziło |
| e5x+C Czy ten pierwszy przykład napewno jest dobrze zrobiony bo ja |
| | 5 | |
uważam
że to co mi pisaliście jest chyba źle?
28 sty 18:18
anonim123: Jednak chyba mieliście rację
28 sty 18:22
anonim123: | | ex | |
całka z |
| jak to policzyć? |
| | 1+ex | |
28 sty 18:22
ICSP: Jest taka strona która umie liczyć całki. Nazywa się:
https://www.wolframalpha.com/
Polecam. Idealna do sprawdzenia wyników.
P.S. Potrafi też różniczkować funkcje!
28 sty 18:23
Jerzy:
Dziewczyno, ∫e
5xdx
| | 1 | | 1 | |
Podstawiasz: 5x = t , 5dx = dt , dx = |
| dt i masz: |
| ∫etdt |
| | 5 | | 5 | |
28 sty 18:23
anonim123: wyniki mam tylko nie wiem jak do nich dojść całka z 18:22 nie wiem jak rozwiązać
28 sty 18:25
Jerzy:
| | 1 | |
18:22, podstawiasz: 1 + ex = t , exdx = dt i masz ∫ |
| dt = ... ? |
| | t | |
28 sty 18:28
Jerzy:
.... = ln|t| + C = ln|1 + ex| + C
28 sty 18:30
anonim123: Jeszcze mam do policzenia całkę z cos7xsinxdx wychodzi mi dt=cosxdx i nie wiem co dalej?
28 sty 18:47
Jerzy:
Podstaw: cosx = t , −sinxdx = dt i masz: −∫t7dt
28 sty 18:52
anonim123: Nie wychodzi mi taka całka z 5x2 nad pierwiastek trzeciego stopnia z x3+3dx
Proszę o pomoc ja podstawiłam x3+3 za t ale nie wychodzi mi poprawny wynik
Mógłby ktoś napisać rozwiązanie do porównania?
28 sty 22:52