Dla jakiej wartości parametru k, równanie ma jeden pierwiastek rzeczywisty
PanTalon: (k−1)x2 + (k+4)x + k + 7 = 0
Nie do końca wiem, jak się za to zabrać. Zacząłem liczyć z tego deltę i wyszło :
Δx = −3k2 −24k + 44
No więc znów wyliczam z tego deltę :
Δk = 1104
√Δ = 4√69
I z tego mogę wyliczyć k1 i k2, ale patrząc na wyniki chyba zrobiłem coś źle + chyba brakuje mi
założeń
28 sty 16:20
chichi:
Rozpatrz przypadek liniowy dla k=1
Delta źle policzona stąd te błędy
28 sty 16:26
VII: 1) dla k−1=0 rownanie to ma 1 pierwastek rzeczywisty (masz rownanie liniowe
dla k−1≠0 masz rownanie kwadratowe
Δ=0
Δ=(k+4)2−4*(k−1)*(k+7)=−3k2−16k+44
−3k2−16k+44=0
3k2+16k−44=0
Δ= ..............
k1=
k2=
28 sty 16:27
ICSP:
1o Przypadek gdy a = 0
2o Δ = 0
Δ = (k+4)2 − 4(k−1)(k+7) = −3k2 − 16k + 44 = (2−k)(3k + 22)
28 sty 16:27
PanTalon: Nie wiem, czemu robię takie proste błędy rachunkowe... ale bardzo dziękuję wszystkim za pomoc
28 sty 16:36