Wykaż, że równanie ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
PanTalon: x3 − x2 −4=0
W wyniku wyszło mi, że x1 = −2 oraz x2 =1, skąd tylko x2 należy do rzeczywistych.
Czy to dobry wynik?
28 sty 15:17
Jerzy:
Czy aby na pewno x = 1 jest rozwiązaniem ?
28 sty 15:19
Szkolniak: x3−x2−4=0
x3−8−x2+4=0
(x−2)(x2+2x+4)−(x−2)(x+2)=0
(x−2)[x2+2x+4−(x+2)]=0
(x−2)(x2+x+2)=0
x=2 v x2+x+2=0
Z drugiego brak rozwiązań, bo delta ujemna.
28 sty 15:20
Jerzy:
(x − 2)(x2 + 2x + 2) = 0
Jedynym rzeczywistym pierwiastkiem jest x = 2
28 sty 15:22
PanTalon: Racja x=2, już wiem, gdzie zrobiłem błąd. Wyznaczając pierwiastki za pomocą delty dałem zły
znak przy −b
Dziękuję za pomoc
28 sty 15:33