Algorytm euklidesa - względnie pierwsze
Asia: Czy liczby 11a+6 i 3a+2 są względnie pierwsze? Dla a należącego do liczb naturalnych.
Uzasadnij.
Robiłam to algorytmem euklidesa:
11a+6 = 3(3a + 2) + 2a
3a+2 = 1(2a) + (a+2)
2a = 2(a+2) − 4
i w ostatniej linijce ta −4 coś mi nie pasuję. Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak uzyskać
poprawne rozwiązanie?
28 sty 14:54
chichi:
Dla a=1: 11a+6=17 ∧ 3a+2=5 NWD(17,5)=1 − względnie pierwsze
Dla a=2: 11a+6=28 ∧ 3a+2=8 NWD(28,8)=4 − nie są względnie pierwsze
28 sty 15:44
Asia: Raczej wskazywanie przykładów nie przejdzie, trzeba by to jakoś mądrzej wytłumaczyć
28 sty 15:47
Saizou :
Przecież jest to mądre, wskazanie kontrprzykładu.
28 sty 15:54
Adamm:
@Saizou
a to jest względne
@Asia
tamto rozwiązanie też pasuje, ale można i tak
Z tego co pokazałaś, to NWD(11a+6, 3a+2) = NWD(a+2, 4).
Więc NWD(a+2, 4) ≠ 1 ⇔ 2|(a+2) ⇔ 2|a
np. a = 2, 4, 6
28 sty 18:19