planimetria
Stef: Dany jest trójkąt o polu równym 3. Największy kąt tego trójkąta leży między bokami o
długościach 2 i 6. Oblicz cosinus tego kąta.
28 sty 14:43
Saizou :
| | 1 | |
sinα = |
| → α = 30 lub α = 120 (wybieramy α = 120) |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos(120) = cos(90+30)=−sin30 = − |
| |
| | 2 | |
28 sty 15:00
Stef: dziekuje! ale czy α nie powinna byc 150?
28 sty 15:10
Saizou :
powinno być
28 sty 15:20
Stef: super, i jeszcze raz dziekuje za pomoc!
28 sty 15:21
Nelcia: A wynik się wtedy zmieni?
1 lut 20:09