Pochodna funkcji
Damian#UDM: Jak policzyć pochodną takiej funkcji
f(x) = x2ex2 − 2(x4 + x3 + 1)
28 sty 13:44
Qulka: [f•g•h]'=f'•g•h + f•g'•h + f•g•h'
28 sty 13:47
Jerzy:
(x2)' = 2x
(ex2−2)' = 2x*ex2−2
(x4 + x3 + 1)' = 4x3 + 3x2
28 sty 13:57
Damian#UDM: W sumie, albo można tak, teraz zauważyłem
x
2e
x2 − 2(x
4 + x
3 + 1) = e
x2 − 2(x
6 + x
5 + x
2) =
= e
x2 − 2(2x
7 + 2x
6 + 2x
3) + e
x2 − 2(6x
5 + 5x
4 + 2x)
Dziękuję wam
28 sty 14:02
Jerzy:
I Twój sposób jest prostszy.
28 sty 14:14
: jakbys pomyslał nad tym z kwadrans, to oszczedziłbyś pisaniny...efekt cieplarniany...itd.
28 sty 14:16
Jerzy:
| | 1 | |
A najprościej: f(x) = |
| *ex2*(..............) |
| | e2 | |
28 sty 14:21
Damian#UDM: No: masz rację z tym co napisałeś

Dziękuję Jerzy za cenne wskazówki
28 sty 20:39