kwantyfikatory
asd: Gdy mam wlasnosc
∃x,y∊R x=y
to zaprzeczenie wyglada tak
∀x,y∊R x≠y? chodzi mi tu czy ma byc x=y,czy x≠y
28 sty 13:33
Qulka: ≠
28 sty 13:49
ite: ∃
x∊R ∃
y∊R (x=y)
Jak to odczytać?
Istnieje taka liczba rzeczywista x i istnieje taka liczba rzeczywista y, że x=y.
Jak zaprzeczyć? tak jak tutaj
https://prnt.sc/xr85bk
zmiana kwantyfikatora szczegółowego na ogólny + zmiana
drugiego kwantyfikatora szczegółowego na ogólny + zaprzeczenie predykatu
∼(∃
x∊R ∃
y∊R (x=y)) ≡ ∀
x∊R ∀
y∊R (x≠y)
Nieprawda, że istnieje taka liczba rzeczywista x i istnieje taka liczba rzeczywista x, które
są sobie równe.
czyli
Każda liczba rzeczywista x i każda liczba rzeczywista y
nie są sobie równe. ←
zaprzeczenie predykatu
Spróbuj przeczytać to zadanie bez ostatniego zaprzeczenia i zrozumieć jak inny byłby jego sens.
28 sty 13:50
asd: Wlasnie nad tym chwilke myslalme,dziekuje bardzo.
28 sty 13:51