wykres funkcji wykładniczej
anonim123: | | 1 | |
Jaki jest wykres funkcji i dlaczego taki? funkcja: e− |
| |
| | x2 | |
28 sty 12:38
VII:

x≠0
Wyznaczmy przykladowo kilka punktow
x=2 y=e
−1/4= U{1}{e
1/4
x=3 y= e
−1/9= U{1}{e
1/9
itd
x=−1 to y= e
−1
x=2 to y=e
−1/4
Taki jest wykres tej funkcji gdyz funkcja dana tym wzorem jest funkcja parzysta
28 sty 12:47
VII: czyli f(−x)=f(x)
| | 1 | | 1 | |
f(−x)= e− |
| }= e− |
| = f(x) |
| | (−x)2 | | x2 | |
28 sty 12:54
28 sty 12:54
Jerzy:
D = R\{0}
| | 1 | | 1 | |
limx→∞ = [ |
| ] = [ |
| ] = 1 |
| | e0 | | 1 | |
28 sty 12:56
Jerzy:
Przecież na tym zdjęciu jest inna funkcja.
28 sty 12:58
anonim123: Wiem że inna ale myślałam że jak poznam wykres tej z pierwszego postu to to zrozumiem. A jak
mam
zrozumieć przykład z 12:54?
28 sty 13:03
krzysiu: Musisz policzyć granice przy x−>±∞, a później pochodną żeby sprawdzić czy są ekstrema
28 sty 13:05
anonim123: | | 1 | |
A dlaczego granica z e do − |
| jest równa zero? |
| | x2 | |
28 sty 13:09
anonim123: zbiegająca do zera z lewej strony?
28 sty 13:13
Jerzy:

Odpowiem przykładem:
Zielona , to f(x) = lnx
Niebieska, to g(x) = 2x*lnx
Czy znając wykres f(x) = lnx , da się odgadnąć jak wygląda wykres funkcji g(x) ?
Edytor rysunku niestety nieco zepsuł wykres zielony, ale myślę,ze wiesz jaki jest wykres
funkcji: f(x) = lnx
28 sty 13:15
Jerzy:
Czy rozumiesz, co napisałem o 12:56 ? Tam masz odpowiedź dlaczego.
28 sty 13:16
Jerzy:
Skoro funkcja jest parzysta, to : limx→0+ = limx→0−
28 sty 13:18
Jerzy:

To jest funkcja parzysta. Ile wynosi: lim
x→0+ , a ile : lim
x→0− ?
28 sty 13:20
anonim123: To będzie 1 obustronna 13:20?
28 sty 13:45
Jerzy:
No jasne. Dlatego o 12:56 liczyłem tylko jednostronne granice, bo funkcja jest parzysta i to co
się dzieje na prawo od osi OY, dzieje się na lewo od niej.
28 sty 13:50
anonim123: Dziękuję
28 sty 17:16