równanie
Ewa:
√x+√x−
√x−√x=
32√xx+√x
Jak rozwiązać takie równanie? Proszę o pomoc, jest to zadanie z matury z 1960 roku
28 sty 12:17
ite: Wstaw jakieś zdjęcie, bo zapis jest nieczytelny.
28 sty 12:20
28 sty 12:24
VII: Metoda analizy starozytnych
Obie strony do potegi drugiej
| | 9 | | x | |
x+√x−2√x2−x+x−√x= |
| * |
| |
| | 4 | | x+√x | |
Drugi raz do potegi drugiej zeby p0zbyc sie pierwiastkow
Na koncu
Musisz koniecznie sprawdzic rozwiazania
28 sty 12:30
VII: to moze mozna byloby zrobic jakies podstawienie
28 sty 13:14
Ada: Nie wychodzi mi...
28 sty 14:31
jc: A gdyby pomnożyć przez sprzężenie?
| 2√x | | 3√x | |
| = |
| |
| √x+√x + √x−√x | | 2√x+√x | |
...
√x+√x=3
√x−√x
...
x=25/16
28 sty 15:01
Ada: Mógłbyś rozpisać?
28 sty 16:33
VII: Zrobie inaczej
Zastrzegamy x>0 , x≥
√x wiec x≥1
mnoze obie strony rownania przez 2
√x+√x
2
√(x+√x)
2−2
√x2−x=3
√x
2(x+
√x})−2
√x2−x=3
√x
Ogolnie jest ze
√a2=|a| ale tutaj mamy z zastrzezenia liczbe dodatnia wiec
√(x+√x)
2=x+
√x}
2x+2
√x−3
√x=2
√x2−x
2x−
√x=2
√x2−x
podnosze obie strony do potegi drugiej
4x
2−4
√x*x+ x =4(x
2−x)
4x
2−4
√x*x+x=4x
2−4x
−4
√x*x+5x=0
x(−4
√x+5)=0
x=0 −odpada z zastrzezenia lub
−4
√x−5=0
−4
√x=−5
4
√x=5
Sprawdzenie gdyz podnoszenie do potegi drugiej moze dac obce pierwiastki
Lewastrona rownania
| | 45 | | 3√5 | |
x+√x= |
| stad √45/16= |
| |
| | 16 | | 4 | |
| | 5 | | √5 | |
x−√x= |
| stad √5/16= |
| |
| | 16 | | 4 | |
| 3√5 | | √5 | | 2√5 | | √5 | |
| − |
| = |
| = |
| =L |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Prawa strona rownania
| 5 | | 4 | | 5 | | 3 | | 15 | | 5 | | 5√5 | | √5 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =P |
| 4 | | 3√5 | | 3√5 | | 2 | | 6√5 | | 2√5 | | 10 | | 2 | |
L=P
30 sty 08:22